Пошук винних в економічних та соціальних проблемах мовою політиків означає пошук ворогів. Тональність розмов донецьких чиновників і депутатів від Донеччини останнім часом стала дуже різкою. Центральну владу звинувачують у замовчуванні справжнього стану економіки, у невиплаті зарплати шахтарям, у знекровленні місцевих бюджетів, підвищенні цін тощо. Протистояння Донецьк—Київ, яке в попередні роки виливалося хіба що в конфлікти з приводу «мовного», НАТОвського питання чи перейменування вулиць і площ, пов’язаних із діячами радянського минулого, тепер набуло нового формату. У шахтарському регіоні заговорили про федералізм.

Слабкість влади чи шантаж?

Першою ластівкою став так званий «з’їзд повноважних народних представників Донецької Федеративної Республіки», який відбувся у лютому і затвердив «декларацію про державний суверенітет». Цього ж дня ініціатор з’їзду — «Народний рух Донецька республіка» — провів мітинг на центральній площі міста. Дивує, як радикалісти змогли отримати дозвіл на проведення масового заходу під такими гаслами (зазіхання на державний суверенітет). І хоча представники місцевого осередку Конгресу українських націоналістів викликали на мітинг співробітників СБУ, і ті склали протокол на місці, влада відмовчалася з цього приводу.

Півтора місяця потому слово «федералізм» пролунало вже з уст членів Партії регіонів. Щоправда, йдеться винятково про «бюджетний федералізм». Під час акцій протесту, організованих партією наприкінці березня, а також під час позачергових сесій місцевих рад, де більшість мають регіонали, висунуто вимогу прийняти зміни до Конституції і надати більше повноважень органам місцевого самоврядування. «Принцип повинен бути один: краще працюєш — краще живеш. А у нас навпаки, — пояснив пізніше міський голова Донецька Олександр Лук’янченко. — Ми не говоримо про федеративний устрій. Бюджет повинен бути регіональним, побудованим на принципах федералізму».

Попередні сплески федеративних настроїв на Донбасі пояснювалися або слабкістю центральної влади, неспроможної вирішити наявні економічні проблеми або потребою шантажувати Київ, вимагаючи певних преференцій для краю (точніше, для його бізнес-еліти). Не випадково прототип Партії регіонів — Партія регіонального відродження України — був створений під час економічної кризи в 1998-му.

Сьогодні створено всі умови для культивування аналогічних настроїв електорату: мовляв, за важку роботу, погану екологічну обстановку і шкоду для здоров’я мешканці Донеччини мають отримувати більше, ніж залишає в регіоні Київ.

Більшість виборців не довіряють жодним партіям

Нині Партія регіонів переживає не кращі часи, хоча й утримує лідерські позиції в області. За словами аналітика Миколи Гаврилова, реальний рівень підтримки Партії регіонів на Донеччині становить 26 відсотків. Близьку цифру — 30 відсотків прихильників біло-блакитних — називає і керівник соціологічної служби Центру політологічних досліджень Кирило Черкашин. «Найбільш вираженою домінантою є так званий «антирейтинг», тобто відсутність довіри у громадян до будь-якої партії. І якщо в донецькому регіоні все-таки проходитимуть акції протесту проти діючого уряду, наміри громадян обмежаться лише пасивною формою протесту. Для того, щоб вони перейшли до активної фази, необхідно відповідним чином усе це організувати, а такий потенціал має лише адмінресурс», — каже М. Гаврилов.

Донецький інформаційно-аналітичний центр, який провів опитування 400 мешканців міста в лютому цього року, наводить дещо оптимістичніші дані: близько 48 відсотків респондентів виявили готовність проголосувати за Партію регіонів, якби вибори відбулися найближчої неділі. Звичайно, це далеко до результату в 70—75 відсотків, які збирали в області біло-блакитні. Друге місце за кількістю симпатій посідає Комуністична партія (6,6 відсотка), третє — блок Наталії Вітренко (4,9 відсотка). Подолати тривідсотковий бар’єр, на думку соціологів, могли б в області блок Арсенія Яценюка та блок Юлії Тимошенко.

В яких акціях протесту готові взяти участь донеччани? За підсумками опитування Донецького інформаційно-аналітичного центру, проведеного в лютому 2009-го, у мітингах, демонстраціях — 41,4 відсотка мешканців краю, у підписах під петиціями, закликами, вимогами і т. ін. — 32,1 відсотка, у страйках — 14,2, у зайнятті приміщень, блокаді шляхів сполучення — 2,9, у збройних зіткненнях — 2,9 відсотка. Не стали б брати участі у жодних акціях 38,7 відсотка донеччан, вагалися з відповіддю — 8,3 відсотка.

Але трійка електоральних «призерів» промовисто свідчить: у Донецьку голосуватимуть за опозиційні сили, а політики робитимуть ставку на протестний електорат. В обласній раді, де присутні фракції Партії регіонів, КПУ, СПУ і блоку Наталії Вітренко, панує цілковита згода: депутати одностайно проголосували за відставку Президента та уряду і дострокові парламентські та президентські вибори.

Пошук ворога замість пошуку нових облич

Зварювальник Юрій із Волноваського району, який брав участь в одному з мітингів, на запитання, чому він приїхав до обласного центру, відповів так: «Ющенка дуже не любимо. У мене в сім’ї вже двоє безробітних — дружина і син. А ще я проти того, які у нас стосунки з Росією. Треба дружити з сусідом через паркан, а не з якимось там дядьком. А нас тягнуть до НАТО». Своє незадоволення владою люди висловлюють і через скрутне матеріальне становище, і через незгоду із зовнішньополітичним курсом. «Економічна криза в Україні багато в чому викликана політичною, а політична — ідеологічною кризою держави, — вважає Кирило Черкашин. — Тому боротьба буде постійною. Педалюватимуться питання мови, національно-культурні питання, тому що вони не вирішені».

Мало часу залишається для «розкрутки» нових облич, яких, судячи з опитувань, потребує суспільство. Поки що «найновішим» обличчям, на яке звернули увагу респонденти, є колишній Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк. Безперечно одне: мешканці області виступають не так за певну політичну силу, як проти чинної влади. Хоча не виключені і сюрпризи: подейкують, що блок Юлії Тимошенко приберігає кілька ефектних ходів, які мають додати прем’єрові прихильників у регіоні.

З другого боку, на думку голови правління обласної організації Комітету виборців України Сергія Ткаченка, найімовірніше, під час найближчої виборчої кампанії головними учасниками буде використана найефективніша виборча технологія — гра на образі ворога. А наслідком суцільної недовіри громадськості до влади може стати радикалізація політичних гасел.

Донецька область.