Засновник нафтопереробної і нафтохімічної промисловості України Григорій Омелянович Лісничий (на знімку) сьогодні відзначає 90 років з дня народження. Пройшовши всю війну, він брав участь у відновленні зруйнованої української економіки. З 1963 року протягом 25 років він очолював нафтопереробну і нафтохімічну галузь України.

Під його керівництвом побудовано і реконструйовано 23 підприємства, у тому числі Лисичанський і Кременчуцький нафтозаводи. За особистий внесок у розвиток нафтопереробної і нафтохімічної промисловості його нагороджено орденами Леніна, Жовтневої Революції, Трудового Червоного Прапора, Богдана Хмельницького. З 1971 по 1988 роки Григорій Лісничий входив до складу уряду УРСР, обирався народним депутатом Верховної Ради України Х—ХІ скликань.

Сьогодні ювіляр продовжує активну громадську діяльність. Він — президент Всеукраїнської асоціації працівників і ветеранів нафтопереробної і нафтохімічної промисловості, бере активну участь у розробці заходів для модернізації профільних підприємств.

Напередодні ювілею «Голос України» зв’язався з Григорієм Омеляновичем. З’ясувалося, що батько нафтопереробки дуже переживає, що сьогодні його рідну галузь держава залишає без уваги... Коли ж про підготовку матеріалу дізнався міністр палива та енергетики Юрій Продан, то попросив привітати Григорія Омеляновича і від його імені. «Бажаю йому міцного здоров’я і продовжувати роботу на користь галузі», — сказав глава Мінпаливенерго.