Тернопіль і Тарнув давно є містами-побратимами. У них один засновник — воєвода Ян Тарновський. Тож тепер і медики обох міст тісніше співпрацюватимуть. Угоду про це укладено минулої п’ятниці між Тернопільською міською комунальною лікарнею № 2 і Тарнувським шпиталем ім. Щекліка. Нею передбачено обмін досвідом, медичними технологіями, спільною участю у наукових розробках тощо.

Варто зауважити, що обидва медзаклади приблизно однакові за кількістю ліжко-місць, а ось бюджет тарнувського шпиталю удесятеро більший. Його головний лікар Марцін Кута фінансовим питанням надає великої уваги, він ділився досвідом, як шукати кошти, зокрема, гранти у зв’язку з асоційованим членством України в ЄС. Окрім того, поляки запровадили страхову медицину, кожен пацієнт через електронну систему може бачити всі послуги, які йому надають, та скільки вони коштують.

— Процес трансформації до стандартів ЄС ми пройшли за 10—15 років, — каже Марцін Кута. — Переймали досвід у Великій Британії, Франції, Німеччині... Конкуренція на ринку медичних послуг зростає, і треба бути готовим до цього. У вас є шанси пришвидшити ці процеси, і ми готові ділитися досвідом.

— У польських колег — сильна хірургія, кардіологія, рентгенологія, —переконує Віктор Кміта, головний лікар Тернопільської лікарні № 2, — а у нас вони зацікавилися досвідом роботи в ангіології. Так чи інакше, обмін досвідом буде корисним обом сторонам.

На знімку: після укладання угоди Марцін Кута (ліворуч) і Віктор Кміта.

Фото автора.