Голова правління АКБ «Хрещатик» Дмитро Гриджук повідомив на брифінгу для журналістів, що поява інформації про клопотання його фінустанови стосовно рекапіталізації не відповідає дійсності. Коротко кажучи, підстав немає.

Власне, той, хто стежить за діяльністю цього комбанку, цілком розділяє висновок банкіра. Не далі як 27 березня на загальних зборах акціонери АКБ «Хрещатик» одностайно прийняли рішення про подальшу капіталізацію активів на 77,76 мільйона гривень. Йдеться про намір за рахунок реінвестиції дивідендів довести капітал банку майже до 618 мільйонів гривень. (Відтоді номінальна вартість однієї акції становить 1144 гривні, а не 1000 гривень). Зростання капіталу засвідчило стабільність і надійність АКБ «Хрещатик», здатність його менеджменту ефективно протистояти фінансовій кризі. Так само показники діяльності АКБ «Хрещатик» віддзеркалюють дотримання усіх нормативів Нацбанку й міжнародних стандартів. Скажімо, частка негативних кредитів у цій фінустанові не перевищує одного відсотка від загального обсягу, а якість цінних паперів підтверджують високі оцінки аудиторів та рейтингових агентств. Можна зрозуміти здивування і обурення працівників банку, коли серед низки фінустанов, які збираються рекапіталізувати з допомогою держави, а, отже, які потребують введення тимчасової адміністрації, в. о. міністра фінансів Ігор Уманський назвав АКБ «Хрещатик».

Голова правління Дмитро Гриджук нагадав, що банк працює у стабільному режимі. І пошкодував при цьому, що держслужбовці високого рангу не несуть матеріальної відповідальності за недостовірну інформацію стосовно ситуації на валютному ринку і в корпоративному секторі.

— Результат стрес-аналізу діагностики банківських установ, —підкреслив Дмитро Гриджук, — засвідчив, що норматив адекватності капіталу АКБ «Хрещатик» вищий за мінімальні нормативні вимоги Нацбанку, тож ліквідність цілком задовільна. То в чому річ?

Дещо прояснив сам в. о. міністра фінансів Ігор Уманський, спростувавши самого себе в коментарі інформагентству «Рейтер». З’ясовується, у списку на рекапіталізацію стоїть банк «Київ», назву якого частенько плутають з «Хрещатиком».