Сьогодні — День пам’яток історії та культури

Кожен регіон по-своєму причетний до великої Історії. Минуле Полтавщини, наприклад, пов’язане з ім’ям миргородського полковника й гетьмана Лівобережної України Данила Апостола. Роки його гетьманства були нелегкі. Певно, складніші, ніж переживають нинішні київські претенденти на булаву. Апостол був умілим воїном і талановитим державним діячем, і «паче прочих показывал храбрость».

Михайло Грушевський писав: «Апостол був дуже підхожий чоловік для українців, ніколи не встрявав у ворожу для України справу». Чим не наука для владолюбців?

А ще Апостол був добрим господарем. Мав володіння в козацькому селі Хомутець за 15 км від Миргорода. Там, в оточенні селянських хат, у 1774 році було збудовано чудовий палац, облаштовано ставки, висаджено молоді дуби, липи, клени, які й сьогодні є окрасою хоч і занедбаного, але гарного парку Хомутецького ветзоотехнікуму, який там животіє на правах структурного підрозділу Полтавської аграрної академії. Тут виростали продовжувачі гетьманського роду, названі декабристами, три сини Івана Муравйова-Апостола.

На руїнах палацу ще вціліли родові герби Муравйових і Апостолів. Подвійне прізвище має свою історію. Один із нащадків гетьмана Апостола залишився без спадкоємців. У 1801 році він передав онучці гетьмана Олені маєток разом зі своїм прізвищем. Відтоді їхні нащадки — Муравйови-Апостоли.

1991 року на руїнах маєтку предків побував громадянин Швейцарії Андрій Муравйов-Апостол із дружиною та сином.

Нині у Хомутецькому ветзоотехнікумі вчаться 380 юнаків та дівчат. Для майбутніх зоотехніків, ветфельдшерів та фермерів тут влаштовують наукові читання: «Гетьман Данило Апостол та його місце в історії України». Науковці та різні начальники, буває, про гетьмана оповідають — як по писаному. І вдають, що руїни гетьманського палацу до лекцій про відродження національної гідності ніякого стосунку не мають.

Полтавська область.