Ранкове засідання 17 квітня

Засідання розпочалося із виголошення Головою Верховної Ради Володимиром Литвином 144 депутатських запитів. У тім числі було підтримано та направлено низку запитів до Президента України, зокрема, стосовно припинення зловживань під час державних закупівель, про відновлення прав мешканців України, які не мають українського громадянства, стосовно отримання компенсацій за вкладами в Ощадбанку, та запит стосовно розслідування порушень в аеропорту «Бориспіль». Після цього головуючий на вимогу двох фракцій — БЮТ і «НУ—НС» — оголосив перерву та запросив лідерів фракцій на погоджувальну раду.

Після перерви глава парламенту поінформував, що приводом для непорозуміння став той факт, що фракція БЮТ наполягає на ухваленні постанови про утворення тимчасової слідчої комісії стосовно телеканала «Інтер».

Водночас Регламентний комітет повідомив, що відправив проект цієї постанови на доопрацювання, а внесений у четвер новий проект цього документа досі не розглянуто комітетом. Тож В. Литвин повідомив: досягнуто домовленості про те, що наступного пленарного тижня Верховна Рада розгляне постанову про утворення відповідної ТСК та ухвалить відповідне рішення. Друге питання, яке загрожувало блокуванням трибуни з боку фракції Партії регіонів, стосувалося приведення до присяги трьох членів Вищої ради юстиції. Як зазначив голова Регламентного комітету Олександр Єфремов, відповідно до закону приведення до присяги має відбутися протягом двох місяців після затвердження членів Вищої ради юстиції, тоді як на цей час минуло вже чотири місяці. Щоб зняти цю колізію, глава парламенту запропонував підготувати законопроект про зняття цього двомісячного терміну та проект постанови про внесення змін до Регламенту з цього самого питання. Враховуючи, що це питання чітко не прописано у законодавстві, народним депутатам було запропоновано визначитися з приводу приведення членів ВРЮ до присяги шляхом голосування. Однак «за» проголосувало лише 225 народних депутатів.

Після цього парламентарії перейшли до розгляду питань порядку денного та ухвалили постанову про проведення 3 червня парламентських слухань на тему «Про соціальне, медичне і пенсійне забезпечення ветеранів війни та відзначення 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років». Також ухвалено постанову про рекомендації парламентських слухань «Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні». Цими рекомендаціями, зокрема, пропонується внести зміни до деяких законодавчих актів стосовно відчуження земельних ділянок приватної власності для суспільних потреб та з мотивів суспільної необхідності, з питань оподаткування у період проведення в Україні Євро-2012, зокрема, стосовно запровадження проміжної ставки ПДВ на готельні послуги та формування механізму сприяння будівництву та реконструкції готелів. Окрім того, Кабмін має внести на розгляд парламенту законопроекти про врегулювання питань захисту інтелектуальної власності УЄФА та його комерційних партнерів та про волонтерський рух. А під час внесення змін до держбюджету на 2009 рік передбачити перенесення фінансування заходів державної цільової програми для підготовки та проведення в Україні Євро-2012 із стабілізаційного фонду до загального фонду держбюджету тощо.

Верховна Рада не змогла ухвалити постанову про рекомендації парламентських слухань «Сучасний стан та актуальні завдання з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи», а також не змогла внести до порядку денного законопроект «Про оздоровлення та відпочинок дітей».

На початку засідання головуючий привітав з днем народження народних депутатів Олександра Кузьмука та Юрія Триндюка.