«Центренерго» продемонструвало придатність південноафриканського вугілля для наших ТЕС
 
 Горить, не горить? Придатне, не придатне? Це запитання, які нинішньої зими непокоїли і можновладців, і населення, і Генпрокуратуру. Гаряча тема закупівель Україною вугілля в ПАР підігрівалася заявами на різних рівнях про непридатність цього палива для використання на наших теплоелектростанціях, про завищену ціну угоди, про корупційні схеми, задіяні під час її підписання... У зв’язку з цим у листопаді минулого року Генпрокуратура порушила кримінальну справу. А Генпрокурор Віталій Ярема заявив, що «це вугілля не горить на українських ТЕС».
Тоді міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин визнав, що перші партії південноафриканського палива справді доводилося змішувати з іншими сортами, щоб вони горіли. А от до якості останніх поставок вугілля претензій нібито немає.
Днями нове керівництво «Центренерго» вирішило продемонструвати це журналістам, закинувши імпортне вугілля в пічки Трипільської ТЕС. Ця теплоелектростанція забезпечує Київську, Житомирську й Черкаську області.
 
 
Репортери «Голосу України» стали свідками цього показового спалювання.
...Раніше Трипільська ТЕС живилася переважно вугіллям з донецьких шахт. Нині в її раціоні вимушено з’явився імпортний, південноафриканський продукт.
— Спочатку ми спалювали його один до трьох — одна частина південноафриканського й три частини російського — хотіли перевірити, як воно горить. Коли з’ясувалося, що процес триває нормально, перейшли повністю на африканське, — ділиться секретом приготування вугільної «страви» директор ТЕС Петро Кравець.
І ось ми на «кухні» ТЕС, біля енергокотлів. Відсувається заслінка. За нею — південноафриканське полум’я (на знімку). Принаймні, так стверджують на станції.
 
 
Після цього залишалося лише одне запитання: до чого тоді вся ця катавасія?
Керівництво ТЕС дії прокуратури коментувати відмовилося. Каже, мовляв, ви самі все бачили, додати тут нічого.
— Нині ми розглядаємо можливість подальших поставок такого вугілля. Крім того, Міненерговугілля веде переговори з Росією, В’єтнамом і Австралією щодо поставок палива, — заявив гендиректор «Центренерго» Ігор Балабанов.
А Петро Кравець наголосив на тому, що останні поставки південноафриканського палива на 11 відсотків дешевші від минулорічних.
Раніше очільник Міненерговугілля Володимир Демчишин заявив, що Україна заощадила 4 млрд. доларів на закупівлі нової «придатної для використання» партії вугілля з ПАР. За його словами, придбання «чорного золота» у ПАР є вимушеним заходом. Мовляв, на українських станціях відсутні запаси антрацитів. А якість південноафриканського вугілля відповідає нормативам українських електростанцій.
«Вугілля ПАР справді є непроектним паливом, — пояснив старший фахівець Інституту вугільних технологій Микола Чернявський. — У нього більш тугоплавка зола, ніж у донецьких антрацитів, більший вихід летучих речовин і калорійність «гуляє». Але, за моєї пам’яті це, щонайменше, п’яте непроектне вугілля, з яким має справу енергетика України. Усе це цілком нормально».
Під час нашого відвідування Трипільської ТЕС на станції було майже 35 тисяч тонн вугілля. За словами заступника очільника Міненерговугілля Юрія Зюкова, через тиждень ці запаси вичерпаються...
 
 
Робітник паливного складу Микола Панов.
 
Черговий пульту управління машинно-турбинного залу Юрій Удод.
Фото Андрія  НЕСТЕРЕНКА.