Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і сенатор Республіки Польща, кандидат на посаду Генерального секретаря Ради Європи Влодзімеж Цімошевич (на знімку) висловлюються за підвищення авторитету Ради Європи на європейській арені та посилення її ролі в європейській політиці.

Під час зустрічі у п’ятницю В. Литвин і В. Цімошевич висловили думку, що Рада Європи має активізувати відносини з іншими європейськими інституціями, зокрема сприяти розширенню діалогу в рамках ініціативи «Східного партнерства», стати одним із основних чинників, що сприяють стабільності та єдності європейського континенту. «Рада Європи має значний потенціал, який не повністю використовується», — зазначив В. Литвин.

Вибори Генерального секретаря Ради Європи відбудуться в період з 22 по 26 червня 2009 року під час червневої частини сесії Парламентської асамблеї Ради Європи. Процедура обрання Генерального секретаря передбачає, що Комітет міністрів РЄ розглядає кандидатури і передає їх ПАРЄ, яка обирає Генерального секретаря РЄ.

У секретаріаті Комітету міністрів РЄ зареєстровано чотири кандидатури на цю посаду: Люка ван ден Бранде (Бельгія), члена бельгійської делегації в ПАРЄ, Матіаша Йорші (Угорщина), члена угорської делегації в ПАРЄ, Торбйорна Ягланда (Норвегія), Президента норвезького стортингу (парламенту), та В. Цімошевича. Термін внесення пропозицій щодо кандидатур на посаду Генерального секретаря РЄ минув 6 березня поточного року.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.