Комітет з питань науки і освіти провів спільне засідання з Консультативною радою з питань інформатизації. Вони обговорили стан підготовки до проведення парламентських слухань «Стратегія інноваційного розвитку України на 2010—2020 роки в умовах глобалізаційних викликів», які заплановані на 17 червня 2009 року.

Голова комітету Володимир Полохало наголосив, що «уряд України визначив інноваційний розвиток держави як пріоритетний». Він підкреслив, що «успіх полягатиме в створенні стратегії інноваційного розвитку, приведенні чинного законодавства до європейських норм та підтримці інноваторів».

Парламентарії зазначили, що сьогодні ми маємо надзвичайно розгалужену нормативно-правову базу національної інноваційної системи. Однак, підкреслювалось, багато нормативних актів є непрацездатними або суперечать одне одному. Саме з метою усунення невідповідностей, отримання принципово нової схеми інноваційного розвитку країни, прийняття реальної програми дій та забезпечення її виконання планується провести парламентські слухання.

Під час засідання комітет також розглянув проект закону про внесення змін до Закону України «Про Національну програму інформатизації». Метою його ухвалення є «вдосконалення правового регулювання суспільних відносин у сфері формування, виконання та коригування Національної програми інформатизації».

Наголошувалося, що ця програма затверджена Верховною Радою, на відміну від інших загальнодержавних проектів має безстроковий характер. Водночас, підкреслили народні депутати, Закон України «Про Національну програму інформатизації», ухвалений 1998 року разом із Законом України «Про Концепцію Національної програми інформатизації», містить застарілі норми та потребує доопрацювання.

Комітет та Консультативна рада вирішили рекомендувати уряду проаналізувати ефективність виконання Національної програми інформатизації, її організаційно-правового забезпечення, звернувши увагу на потребу в умовах економічної кризи розгорнути роботу з економії бюджетних коштів та підготувати доопрацьований законопроект про внесення змін до відповідних законів.

Рахунковій палаті України рекомендовано провести аудит ефективності впровадження інформаційних технологій і державних реєстрів та баз даних, створених за рахунок коштів державного бюджету.