Нещодавно Президент провів виїзну нараду з питань державної підтримки будівельної галузі та реалізації програми спорудження доступного житла. Відбувалася вона в інтер’єрі новобудов «Київміськбуду» — на житловому масиві столичного мікрорайону «Осокорки Північні».

Головний генератор ідей

Віктор Ющенко запевнив: держава підставить плече будівельникам. Конкретний механізм цієї підтримки окреслено, зокрема, в указі «Про деякі заходи зі сприяння добудови житлових об’єктів». У ньому йдеться про допомогу забудовникам, які не мають ресурсів для завершення майже готового — рівнем більш ніж на 70 відсотків — житла. У Києві до такого списку потрапило 65 новобудов-«напівфабрикатів». Національному банку рекомендовано викупити цінні папери Державної іпотечної установи: це дасть можливість залучити від НБУ понад мільярд гривень під державні гарантії. З одержаних коштів нададуть кредити на завершення будівництва об’єктів — згідно з указом, прозоро визначених Кабміном. Один мільярд — це лише початок, уточнив Президент: ціна проекту становить більш як сім мільярдів гривень.

Глава держави також звернув увагу на необхідність радикально переглянути принципи надання службового житла високопоставленим чиновникам: аморально, сказав він, віддавати їм безплатно розкішні апартаменти, коли 1,2 мільйона малозабезпечених українців стоять у квартирній черзі. Вартість доступного житла, крім того, повинна бути співмірною з доходами людей. Тут велику роль можуть відіграти органи місцевого самоврядування — від них залежить здешевлення затрат забудовників. Є чудовий полтавський досвід: під соціальні житлові об’єкти там безплатно відводять землю (саме в Полтаві на будинку, збудованому «Київміськбудом», Президент В. Ющенко підписав свій указ про доступне житло). Це знімає той величезний ціновий тягар, який гне донизу будівельні компанії і підносить до неймовірних висот вартість квартир, особливо в Києві.

Ефективна підтримка будівельників, наголосив Президент, — це не тільки стимул для окремої сфери, а й для всієї української економіки. Тому дуже важливо, щоб зусилля Державної іпотечної установи, Національного банку, міністерств фінансів, економіки, регіонального будівництва і надалі були спрямовані на проведення такої політики. Віктор Ющенко вдячний усім, хто зрозумів проблему і взяв участь у розробці заходів з реанімації галузі. Особливо — консультантові-діагносту, який точно визначив найболючіші точки хворого організму і запропонував схему його лікування. Це — холдингова компанія «Київміськбуд», яка, за визначенням Віктора Андрійовича, стала головним генератором ідей у цьому напрямі.

І тут немає нічого дивного. «Київміськбуд», у послужному списку якого майже вісім повоєнних Києвів за кількістю спорудженого ним житла і об’єктів соціальної сфери, здатен продукувати ідеї і втілювати їх у життя. Своє лідерство він довів — і доводить — досвідом і постійною боєготовністю до засвоєння передових технологій. Саме тому йому й доручають будмайданчики в зоні «вогню».

Реконструкція престижу держави

Як відомо, 28 листопада минулого року НСК «Олімпійський» та холдингова компанія підписали угоду про проведення будівельно-монтажних робіт з реконструкції стадіону до Євро-2012. Коментуючи цю подію, міністр з питань сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко тоді запевнив, що вибір генпідрядника був не випадковий: ця місія дісталася холдингу у результаті консультацій, проведених урядом з керівниками найбільших будівельних компаній України. «Впевнений, що потужності «Київміськбуду» гарантують оновлення суперсучасного стадіону у визначені терміни, — наголосив він. — Це не лише питання підтримки будівельної галузі в часи світової економічної кризи. Це, насамперед, питання престижу держави...»

Життя довело, що впевненість міністра мала під собою не крихкий пісок, а міцний фундамент. Той, хто повірив у надійність обраного генпідрядника, не помилився: «Київміськбуд» з незмінною якістю і точно за графіком веде доручений йому широкий фронт робіт. Інакше й бути не могло. Тільки флагман вітчизняної будівельної індустрії, який має в активі більш ніж 50-річний досвід професійної діяльності і зберіг найуніверсальніші структури, галузеві комбінати — від проектних установ, транспортних підприємств, виробників будматеріалів до підземних і висотних підрозділів, здатен осягнути, здавалося б, неосяжне: на місці старого стадіону звести найкращу в Європі багатофункціональну спортивну арену. Довколишня криза — не перешкода для цього високого задуму: «Голос України» вже розповідав, що на її жорсткі виклики «Київміськбуд» відповідає стабільністю і неодмінним виконанням усіх своїх зобов’язань. Як стверджує президент холдингу Петро Шилюк, «Справа нашої честі — поборювати штормові хвилі, а не нарікати, що вони збивають з ніг». Справді, для занепаду є багато причин; опір «дев’ятому валу» тримається на одній — відповідальності перед людьми і власною гідністю.

У цій відповідальності можна переконатися на публічних заходах, що їх «Київміськбуд» періодично влаштовує для інвесторів та журналістів, відкритість — ще один «фірмовий знак» компанії. Нещодавно представникам мас-медіа на «Олімпійському» вчергове звітували про хід реконструкції — ми мали можливість промоніторити напружений ритм, що сьогодні панує на стадіоні, на власні очі. Головний інженер холдингової компанії Олександр Галицький запевнив, що зроблено вже дуже багато, хоча «ці роботи й не з розряду тих, які одразу видно». Здійснено демонтаж входів і виходів зі стадіону. У розпалі реконструкція нижнього ярусу трибун, вони будуть готові вже наприкінці вересня. На 70 відсотків виконано роботи з перенесення інженерних мереж, більш ніж на половину — зведення підпірних стін. У повному обсязі з цим мають упоратися в травні, лише тоді можна приступати до наступного етапу реконструкції. На квітень, коли закінчиться опалювальний сезон заплановано перенесення тепломережі й укладання першого ярусу трибун.

«Всього на проведення робіт нам відведено майже 900 днів, — пояснив пан Галицький. — Сьогодні на об’єкт залучено 190 тільки основних механізмів і майже тисячу спеціалістів, яким доводиться працювати в три зміни». Складність завдання полягає не тільки в додержанні напруженого графіка. До речі, генпідрядник паралельно з будівництвом виконує й робоче проектування. Операції на цьому важливому об’єкті потребують ювелірної точності, пояснив головний інженер: наприклад, похибка в одну десяту міліметра на початку колони — здавалося б, абсолютно непомітна різниця — нагорі дасть неприпустиму щілину майже в чотири міліметри. Зрозуміло, що це лише теоретичне припущення. На практиці київміськбудівці не дозволяють собі жодного відхилення від встановлених проектом параметрів.

У профільному міністерстві, втім, як і в інших відомствах, відповідальних за підготовку до Євро-2012, дуже задоволені діяльністю партнерів-будівельників. Заступник міністра Сергій Драч розповів журналістам, що саме «завдяки нестандартним технологічним і проектним підходам генерального підрядника вдалося за короткий термін виконати такий надзвичайно складний обсяг роботи...»

Напередодні «інспекційного» огляду робіт на «Олімпійському» з Німеччини до Києва привезли й остаточну проектну документацію, розроблену генеральним проектантом — компанією GMP. Її обсяг більш ніж солідний — сімдесят томів! «Дуже багато матеріалів, і для їх опрацювання треба буде залучити широке коло авторитетних фахових консультантів, — зазначив Сергій Драч. — Тому лише через 45 днів ми зможемо визначити всі показники та остаточну вартість проекту реконструкції». Схеми фінансування, між іншим, не є «комерційними таємницями». Юрій Павленко запевнив, що «жодна копійка не загубиться. Всі дії максимально прозорі, відкриті й доступні для суспільства. Ми не ховаємо ні бюджетів, ні підрядників, ні систем закупівель». Бо все проходить через тендерні конкурси.

«Мирний подвиг» у «воєнний час»

Реконструкція НСК «Олімпійський», попри всю важливість цього об’єкта, не єдиний будмайданчик холдингу. Він продовжує успішно, в ударному темпі — між іншим, також у три зміни — зводити і здавати «під ключ» житло, про масштабність його розмаху свідчать цифри: сьогодні споруджується 70 (!) будинків, це 15 тисяч квартир, площею один мільйон квадратних метрів. Мабуть, тільки керівництво «Київміськбуду» знає, чого вартує цей «мирний подвиг» у «воєнний» час тотальної стагнації галузі. З боку ж здається, що компанія живе в іншому вимірі, де немає ні «природних» фінансових труднощів, ні «стихійних» проблем на завмерлому ринку нерухомості.

«Звичайно, це не так. «Київміськбуд» працює не в тепличних умовах оази, а в тій самій пустелі кризи, яка нині засипає піском плани більшості будівельних організацій України, — заперечує перший віце-президент Василь Можар. — Просто ми вміємо раціонально використовувати і свої потужності, і кошти. І, головне, не підводити людей. Їхнє довір’я конвертується в інвестиції: з нами вони не бояться вкладати гроші у житло. До речі, торік інвестиційні активи компанії досягли 2 мільярдів 386 мільйонів гривень. В основному це — кошти населення. Сподіваємося, ніщо не захмарить нашої співпраці і в майбутньому. Ми не згортаємо своїх програм, не відмовляємося від реальних планів і надалі зберігати за собою лідерство. Тому інвестування в житло від «Київміськбуду», за оптимальними цінами, до речі, — найкраща гарантія, що ви прийшли на цивілізований ринок нерухомості, а не на дикий базар, де можуть «кинути» за ваші ж гроші...»

Напевно, було б великим лукавством стверджувати, що після цих слів усі поквапляться «забити» чергу за квартирами. Той «дикий базар», на який натякнув Василь Можар, відбився на психології багатьох людей, породив сум’яття: і житло потрібне, і страшно опинитися в ролі ошуканого. Тим паче що забудовників-привидів нині більше, ніж банків з надійною репутацією. Потік інвестицій за останній час зменшився, квартири тепер не викуповують із жвавістю любителів гарячих пиріжків. У холдингу це розуміють, але не вважають проблемою, що паралізує роботу. Виконуючи зобов’язання перед інвесторами, «Київміськбуд» за рахунок внутрішніх ресурсів продовжує спорудження своїх недоохоплених попитом об’єктів. І це, поза сумнівом, є найприкметнішою ознакою соціально відповідального забудовника. Такому не тільки гроші можна довірити, а й спокій душі. Принаймні тривоги її не терзатимуть ночами, не мучитиме «гамлетівська» альтернатива: «Добудують — не добудують». Неодмінно добудують. Можна вже готуватися до новосілля...

На знімку: Президент України дякує президенту «Київміськбуду» за підтримку престижу держави.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).