Футбол. Кубок УЄФА. 1/4 фіналу. Матчі у відповідь. 16 квітня.

«Манчестер Сіті» (Англія) — «Гамбург» (Німеччина). 2:1 (перший матч — 1:3). «Удінезе» (Італія) — «Вердер» (Німеччина). 3:3 (1:3).

«Олімпік» (Франція, Марсель) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 1:2. Голи: Фернандіньо, 30, Бен-Арфа, 43, Адріано, 90+3.

«Олімпік»: Манданда, Чивеллі, Тайво (Зенден, 46), Гілтон, Шейру, Ньянг, Кабаре, Коне, Кана, Бен-Арфа, Вальбуена (Самасса, 66). Тренер — Ерік Геретс.

«Шахтар»: П’ятов, Гюбшман, Дуляй (Гай, 45+2), Кучер, Фернандіньо (Левандовський, 74), Жадсон, Ілсіньо (Вілліан, 56), Адріано, Рац, Чигринський, Срна. Тренер — Мірча Луческу.

Попереджено: Кана, 21, Адріано, 54, Шейру, 69, Вілліана, 70, Ньянга, 85.

Арбітр — Мануель Мегуто Гонсалес (Іспанія).

Марсель. «Велодром». 48 268 глядачів. 12 градусів.

І вдома, і в гостях чемпіон України заслужено перемагав «Марсель». Хоча двох «сухих» м’ячів у домашньому поєдинку вистачило «гірникам» для підсумкової перемоги, вони виявили похвальний максималізм і добили конкурента на його території. Хоча в Марселі український клуб, котрий, як правило, більше атакує, продемонстрував уміння вправно оборонятися. Зрештою, така тактика виявилася ефективною, переможною.

Перша серйозна атака донецьких футболістів завершилася успіхом. Дотепно зіграв Фернандіньо, котрий переграв Кабаре і воротаря марсельців. Але на перерву суперники пішли за рівного рахунку. Бен-Арфа, скориставшись фланговою передачею, з другої спроби переправив м’яч у ворота. У цьому епізоді непереконливими були дії наших оборонців, і П’ятова «розстріляли» зблизька. Хоча після першого тайму важко було уявити, яким робом французи зможуть відіграти три м’ячі. І їм не вдалося це зробити хоча б раз. Натомість, як можна вразити ворота, продемонстрував «Шахтар» уже в компенсований час.

— Гадаю, що саме ми заслужили місце в півфіналі, —сказав Мірча Луческу. — Хоча «Олімпік» удома міг досягти вдалішого для себе результату. Тепер щонайменше три українських клуби ні в чому не поступаються французьким. Дербі з «Динамо» буде таким гарячим, яким був би двобій «Олімпіка» з ПСЖ. Тим більше, що протягом найближчого місяця ми зустрінемося з киянами чотири рази.

«Динамо» (Україна, Київ) — ПСЖ (Франція, Париж). 3:0. Голи: Бангура, 4, Ландро, 16 (автогол), Вукоєвич, 61.

«Динамо»: Богуш, Бетао, Саблич, Юссуф (Несмачний, 82), Ель Каддурі, Єременко, Вукоєвич, Нінкович (Гіоане, 83), Алієв, Мілевський, Бангура (Корреа, 69). Тренер — Юрій Сьомін.

ПСЖ: Ландро, Сеара, Камара, Траоре (Бурійон, 10), Арман, Шантом, Макелеле, Клеман (Ротен, 47), Луїндула, Сассеньон, Оаро (Жюлі, 68). Тренер — Поль Ле Гуен.

Арбітр — Франк де Блекере (Бельгія).

Київ. Стадіон імені Валерія Лобановського. 17 000 глядачів. 15 градусів.

«Динамо» зіграло упевнено і з великим бажанням. Важливо, що господарі з результативною атакою не забарилися, і з другою також. Блискуче зіграв Бангура, котрий довів, що йому справедливо довірили місце в «основі». Отримавши передачу від Мілевського, Ісмаель на замаху обіграв Траоре і ефектно пробив у лівий нижній кут. А з другим м’ячем синьо-білим допоміг воротар суперника.

Навіть поступаючись двома м’ячами, гості мали шанс виправити ситуацію. Якби вони забили двічі, рахунок 2:2 став би для них переможним. Однак кияни були категорично проти такого розвитку подій і зняли питання про переможця після того, як Вукоєвич чудово зіграв на добивання після гарматного пострілу Алієва здалеку зі штрафного. 3:0 — справедливий підсумок!

— Була жорстка, завзята гра, — прокоментував Поль Ле Гуен. — Знову ми не використовували моменти. Чогось не вистачило, десь не поталанило. Після двох швидких пропущених нами м’ячів усе складалося дуже важко. Якби рахунок після першого тайму був хоча б 1:2...

— Однак із німецьким «Вольфсбургом» ви відігралися?

— То зовсім інша історія. «Динамо» (Київ) — суперник набагато сильніший. Те, що сьогодні було написано на табло після закінчення матчу, дуже красномовно. Ми намагалися, але ви все бачили. Одне слово, я визнаю перевагу «Динамо» над нами.

Юрій Сьомін, котрого на післяматчевій прес-конференції зустріли оплесками, одразу подякував уболівальнакам. Вони цього разу заповнили чашу стадіону по вінця, гаряче й несамовито підтримували динамівців. А ще за «Динамо» вболівали також знамениті «фани» — Голова Верховної Ради Володимир Литвин і Президент України Віктор Ющенко. Як бачимо, вони виявилися фартовими для динамівців.

— Кого б воліли бачити суперником у півфіналі? —запитали наставника «Динамо».

Від мого бажання нічого не залежить.

— Колись, працюючи із московським «Локомотивом», ви двічі виходили до півфіналів Кубка Кубків. Можливо, нинішнє досягнення з динамівцями Києва цінніше для вас?

— Київське «Динамо» — великий клуб, а «Локо» тоді тільки-но вийшов із першої ліги, але там були дуже амбітні гравці. Тоді це був значний успіх, а тепер ми не хочемо на цьому зупинятися.

— Яка причина заміни Юссуфа? Чи задоволені грою пари Юссуф — Саблич у центрі оборони?

— Вони діяли дуже надійно, а це головне. Удвох виграли все «повітря» в Оаро. А поміняв я його, щоб поберегти.

Отже, фінал Кубка УЄФА-2008/2009 стане протистоянням клубів з України та Німеччини. Цей матч відбудеться 20 травня у Стамбулі. Але до цього на нас іще чекають захопливі матчі півфіналу.

Зокрема, попереду перший в історії єврокубків суто український півфінал. Зустрічі відбудуться 30 квітня (в Києві) і 7 травня (у Донецьку). Іншу пару склали «Вердер» і «Гамбург».

На знімку: з м’ячем Ісмаель Бангура... у червоних бутсах.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.