Ранкове засідання 16 квітня

Обмінявшись думками з приводу порядку денного, народні обранці ухвалили рішення розглядати документи в другому читанні за скороченою процедурою. Одразу після цього фракції БЮТ та «НУ—НС» попросили перерву. Однак сесійної зали депутати не покидали. Натомість лідер БЮТ Іван Кириленко виступив із заявою про те, що його колеги занепокоєні відсутністю в порядку денному питання про створення ТСК, яка розслідувала б факти порушення законодавства навколо телеканала «Інтер». У відповідь на це Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував, що на ранок четверга це питання неможливо внести до розкладу, оскільки не має необхідних документів. Схожа ситуація, наголосив глава парламенту, і з законопроектом про зміни до закону про державні закупівлі, на внесенні до порядку денного якого наполягав представник Партії регіонів Олександр Єфремов. Відтак Володимир Литвин запропонував народним депутатам відкласти ці питання до 12-ї години, щоб на погоджувальній раді обговорити, коли вони зможуть потрапити у графік роботи парламентаріїв.

Після цього народні депутати перейшли до розгляду законопроекту про заходи з подолання наслідків фінансово-економічної кризи у сфері соціального захисту, оплати праці та зайнятості населення. Оскільки зауваження глави держави необхідної кількості голосів не набрали, парламентарії розпочали процедуру подолання президентського вето. Однак за це висловилися лише 216 народних обранців. Отже, закон відхилено.

Депутати також розглянули у другому читанні проект змін до закону про державну підтримку сільського господарства. Він стосувався цінового регулювання ринку сільгосппродукції, страхування ризиків, заходів із відновлення тваринництва і реалізації соціальних програм на селі. За словами заступника голови Комітету з питань аграрної політики Сергія Рижука, до цього документа надійшло 77 поправок, 63 з яких враховано. Незважаючи на те, що комітет вважав документ готовим до ухвалення в цілому і як закон, його направлено на повторне друге читання. А от проект закону про асоціації органів місцевого самоврядування знайшов підтримку парламентаріїв. Перед голосуванням він пройшов ледь не дві сотні поправок. За словами Першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Лавриновича, це своєрідний рекорд у сесійній залі. Ухваливши законопроект в цілому з усіма поправками народні депутати прийняли фактично абсолютно нову його редакцію.

Тоді народні обранці почали розгляд двох законопроектів, визначених Президентом як невідкладні. Перший із них вносив зміни до закону про місцеві державні адміністрації стосовно питань організації повноважень та порядку їх діяльності. За словами доповідача, голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександра Омельченка, ухвалений у першому читанні законопроект обмежує права сільських і селищних рад. Отож він звернувся з проханням скасувати цей документ. Зважаючи на зауваження народних депутатів про те, що це своєрідне «ноу-хау» зі скасуванням документа в першому читанні не може реалізуватися в сесійній залі, парламентарії все-таки розглянули з поправками цей законопроект. Однак у підсумку його відхилили. Так само не підтримали й інший документ — проект змін до закону про місцеве самоврядування, оскільки він пов’язаний з попередніми змінами. До перерви в засіданні депутати встигли ухвалити проект змін до деяких законодавчих актів, пов’язаний із прийняттям закону про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні.

Після погоджувальної ради глава парламенту Володимир Литвин поінформував, що законопроект про державні закупівлі перебуває на розгляді в юридичному управлінні, й до нього вже є ціла низка зауважень. Тож документ можуть розглянути найімовірніше не раніше 14 травня. До проекту постанови про створення слідчої комісії стосовно телеканалу «Інтер» певні зауваження має Регламентний комітет. Отож Володимир Литвин наголосив: розглядати в сесійній залі документ можна буде лише після того, як він пройде комітет. І закликав авторів владнати наявні неточності. Глава парламенту також повідомив, що на погоджувальній раді керівники фракцій дійшли згоди, щоб зняти з порядку денного сім законопроектів. Цю пропозицію підтримали 353 народні депутати.

Далі в сесійній залі розглядали питання про призначення та звільнення суддів. А також про давання згоди на затримання та арешт. Так, Верховна Рада дала згоду на взяття під варту судді Каховського районного суду. За інформацією Генерального прокурора Олександра Медведька, той у робочий час вживав спиртні напої та зробив 10 пострілів з рушниці з вікна будинку. Народні депутати також дали дозвіл на затримання судді Бориспільського суду, який затвердив рішення без засідання, позбавивши землі 590 осіб.

Парламентарії розглянули питання про призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. У результаті рейтингового голосування ними стали Олена Андрєєва та Павло Вовк.

Народні обранці привітали свого колегу Івана Попеску, якому цього дня виповнилося 45 років.