Народний депутат від «НУ—НС» Роман Ткач подав до Верховної Ради законопроект про Державний земельний банк України.

Роман Ткач вважає, що його створення є необхідною передумовою запровадження прозорого ринку землі в країні. Цей банк має взяти на себе функцію державного регулятора ринку землі, який діятиме виключно як фінансова установа, тобто без застосування адміністративних важелів.

Відповідно до законопроекту, Державному земельному банку надається переважне право на купівлю земель сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та фермерського господарства. Крім того, йому буде надано функції кредитування під заставу на суму до 70% вартості земельних ділянок сільськогосподарського призначення; формування спеціального фонду резерву сільськогосподарських угідь через набуття у власність земельних ділянок за договорами купівлі-продажу та за рішенням суду; участь у виконанні державних цільових програм з підтримки аграрного сектору.

На думку народного депутата, із прийняттям цього законопроекту буде створено умови для реалізації конституційних прав громадян щодо розпорядження своєю власністю, запроваджено державне регулювання ринку землі, через збільшення кредитного ресурсу буде забезпечено активніший розвиток агропромислового комплексу країни.

Івано-Франківськ.