Учора Президент Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов, народні депутати, члени уряду та представники громадськості взяли участь у церемонії вшанування пам’яті Героїв Крут, які 29 січня 1918 року біля станції Крути у Чернігівській області вступили у нерівний бій з більшовиками та загинули смертю хоробрих за Українську Народну Республіку.
 Після покладання квітів до Пам’ятного Хреста Героям Крут на Аскольдовій могилі у Києві, де перепохована частина загиблих, учасники церемонії вшанували їхню пам’ять хвилиною мовчання.
У своєму слові на Аскольдовій могилі Президент зазначив: як тоді молоді захисники УНР віддали життя за свободу та незалежність рідної землі, так і нині тисячі нових Героїв пожертвували собою заради України. «Але ми ніколи не забудемо курсантів Першої української військової юнацької школи та бійців Помічного куреня Січових стрільців — тих студентів та гімназистів», — наголосив П. Порошенко.
На жаль, досі встановлено лише 20 імен Героїв Крут. Це — студенти Народного університету Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сірик, Омельченко, студенти університету Святого Володимира Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андріїв, гімназисти 2-ї Кирило-Мефодіївської гімназії Андрій Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич, Григір Піпський, Іван Сорокевич, Павло Кольченко, Микола Ганкевич. «Тільки коли ми повернемо імена всім Героям минулого — позбавимо себе необхідності в нових героях», — вважає голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.
Вручаючи біля Пам’ятного Хреста Героям Крут державні нагороди молодим бійцям антитерористичної операції — лейтенанту Назаренку та солдату Курінному, глава держави зазначив: «Вам випала велика честь отримати заслужені нагороди на цьому святому символічному місці. Як і Герої Крут, ви — студенти, хоча трошки старші віком».
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.