Як народний депутат України, вважаю своїм обов’язком поінформувати про кричущі факти розкрадання державних коштів чиновниками Рівненської облдержадміністрації.

Очевидно, більшості з вас добре відомо, що в червні-липні 2008 року на території Рівненщини було зафіксовано несприятливі погодні умови, внаслідок чого практично всі сільськогосподарські підприємства області зазнали збитків. Наголошу, що без винятку в усіх районах області в цей час спостерігалися однакові природно-кліматичні умови. З резервного фонду Кабміну на компенсацію втрат сільськогосподарських підприємств виділили 20 млн. гривень, які було спрямовано в Гощанський (половина зазначеної суми!), Дубенський, Володимирецький, Демидівський та Радивилівський райони. Проте жодної копійки зі згаданої суми не отримали ті райони, які розташовані й господарюють у найскладніших умовах. Це, зокрема, Корецький, Рокитнівський, Зарічненський, Дубровицький, Володимирецький, Сарненський, Костопільський. Як після цього горе-керівники області дивляться в очі селянам, фермерам, яких вони свідомо, переслідуючи власні корисливі інтереси, позбавили державної підтримки? Жодної копійки з компенсаційних коштів не отримали також сільгоспвиробники Млинівського, Острозького, Здолбунівського, Рівненського районів. Заявки від них теж були, але спеціально створена комісія на чолі із першим заступником голови Рівненської ОДА Юрієм Благодиром їх безцеремонно відхилила.

Як це робиться

Стосовно фактів розкрадання коштів державного бюджету посадовими особами Рівненської облдержадміністрації, виділених на часткову компенсацію втрат сільськогосподарських підприємств, які зазнали збитків внаслідок стихії, я тричі бив на сполох з трибуни Верховної Ради України. Щоб не бути голослівним, наведу кілька моментів з висновків Рахункової палати України, працівники якої у відповідь на мій депутатський запит проводили перевірку використання коштів резервного фонду державного бюджету, виділених Рівненській ОДА.

«Ні Кабінет Міністрів України, ні Рівненська облдержадміністрація не забезпечили дотримання чинного законодавства при виділенні коштів з резервного фонду державного бюджету. Перевірка правильності розрахунку збитків показала, що сільськогосподарські підприємства, які постраждали від стихійного лиха, надали необ’єктивні розрахунки отриманих збитків. Зокрема, у більшості розрахунків завищено показник «середньої очікуваної прогностичної урожайності сільськогосподарської культури» в регіоні, який є одним з ключових при визначенні обсягів збитків від наслідків надзвичайних ситуацій у сільськогосподарських підприємствах. Це призвело до отримання завищеної суми відшкодування втрат сільгосппідприємствами. Кожне підприємство згадуваний показник вираховувало на власний розсуд. Перевірка повноти представлених документів показала, що страхування ризиків загибелі сільськогосподарської продукції у більшості випадків не проводились».

Як уже було зазначено, половину з 20 мільйонів отримали господарства Гощанського району, в якому свого часу проходив курс «молодого бійця» нинішній перший заступник голови ОДА Юрій Благодир. Саме його і можна вважати справжнім фахівцем з подібних схем. Цікаво, що найбільший розмір компенсації отримали два господарства — ТОВ СГП ім. Воловікова та ТОВ «ІФК» Євроінвестбуд. Перше — понад 2 млн. 330 тис. грн. І це при тому, що, як зазначає газета «Вільне слово» від 11 грудня минулого року, господарство в 2008 році зібрало рекордний урожай: 79 центнерів на круг пшениці, 59 центнерів ячменю, 520 центнерів цукрових буряків. До слова, саме це господарство отримало від держави ще й понад 50 млн. гривень пільгових кредитів. Ще б пак, адже ним особисто опікується Юрій Благодир, якому свого часу не вдалося зреалізувати себе в розробці брудних схем на Житомирщині. Своїми вчинками він доводить, що ніколи не вболіватиме за Рівненщину.

Друге, у свою чергу, отримало компенсацію в розмірі майже 5 млн. грн. Засновниками цього господарства є особи, які мешкають чи то в Молдові, чи в якійсь іншій країні, такі собі Барсегян Паруйр Анушаванович та Маламуд Олександр Аркадійович. Дивлюся на суми відшкодованих «збитків» і не перестаю дивуватися. Невже на Рівненщині зовсім перевелися українські господарі? Чому держава не лише дозволяє, а ще й допомагає господарювати на нашій землі громадянам інших держав? У відповіді на мій депутатський запит Віктор Матчук повідомляє, що жодному господарству не було відмовлено, але це цинічна брехня. Насправді, майже всі райони області мали подібні втрати.

Показники падають, а Матчук — у пошані

Як відомо, рік тому голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук отримав догану від Президента за погану роботу. За підсумками 2008 року Рівненщина практично за всіма показниками спрацювала значно гірше, ніж 2007-го. Бюджет на 2009 рік — найгірший за всі роки незалежності України. Проте і в цих, вкрай складних економічних умовах, як підтверджують перевірки КРУ та Рахункової палати, в області розбазарюються державні кошти, замість того, щоб дати можливість розвиватися малому та середньому бізнесу, фермерським та селянським господарствам. Віктор Матчук зі своїм найближчим оточенням із декількох осіб розробляє схеми відмивання державних коштів заради збагачення купки людей. І тільки за цю недолугу політику не можна тримати на такій посаді цього чиновника. Гадаю, Президент не знає про всі зловживання Віктора Матчука. Сподіваюся, мені вдасться донести до Президента правду про розкрадання державних коштів на Рівненщині. І якщо Президент залишився вірним своїм переконанням, то він повинен позбутися брудних рук, які мають його підлеглі.

Коли у Верховній Раді розглядали питання щодо стихії, я набрав намер телефону Віктора Матчука і запитав, чи є в області постраждалі. Відповідь була «ні». Але десь за 30 хвилин після цього з трибуни парламенту пролунало, що на стихію треба дати кошти. Така «послідовність» подій наводить на думку, що так звана операція з відмивання брудних коштів була спланованою і підтриманою нагорі.

Коли матеріали КРУ і Рахункової палати підтвердили розкрадання коштів, я підійшов у парламенті до свого колеги Миколи Шершуна і сказав, що його однопартієць Благодир зловживає владою. На що почув відповідь: «Ті райони, які нічого не отримали, вони нічого й не сіють».

У відповіді на мій депутатський запит Перший віце-прем’єр-міністр України Олександр Турчинов, взявши до уваги висновки перевірки КРУ в Рівненській області, повідомляє, що розпорядженням Кабміну від 28 липня 2008 року Рівненській області виділено кошти резервного фонду держбюджету для проведення часткової компенсації витрат сільгосппідприємств в обсязі 20 млн. гривень, у тому числі 10,6 млн. гривень — сільгосппідприємствам Гощанського району. Тільки по Гощанському району неправомірно було отримано 3,8 млн. грн., а загалом — 6,7 мільйона гривень.

Сьогодні всі матеріали КРУ, Рахункової палати знаходяться у руках прокурора області. Я сподіваюся і вірю у прокурора області п. Анатолія Пришка. Саме від нього залежить, чи вдасться зупинити цих злодюг і змусити повернути державні кошти. А поки що прокуратура своєю позицією мене дещо дивує. Майже сім мільйонів гривень розкрадено чиновниками, а вони заявляють, що порушити кримінальну справу не можуть, бо сільгосппідприємства подали в суд на КРУ.

Якщо ось так працюють правоохоронні органи, прокуратура і СБУ, тоді взагалі незрозуміло, для чого вони існують у цій державі, адже вони отримують зарплату за рахунок податків з громадян? Тому хочу попередити керівників правоохоронних органів, що ця афера терміну давності не матиме.

Клани не дають змоги розвиватися Рівненщині. Державні кошти осідають на рахунках кількох кланів. Невипадково газета «Коментар» дослідила, що статки Віктора Матчука становлять 52 млн. доларів, а Валерія Богуцького — 56 млн. Думаю, після афери з 20 мільйонами їхні статки зростуть ще більше.

Матеріали перевірок мною направлені Президенту України і хочеться вірити в те, що Віктор Ющенко зможе негайно усунути злодюг, щоб вони не ганьбили виконавчу владу.

Я підтримував діяльність Віктора Матчука в перші місяці його роботи. Не підозрював, що, дорвавшись до влади, цей чоловік усі свої зусилля спрямовуватиме виключно на те, щоб поповнити свої статки. У 2007 році в період виборчої кампанії до Верховної Ради Матчук обіцяв сільським виборцям до кінця 2007 року повністю завершити процес видачі державних актів на землю. Натомість і до сьогодні на Рівненщині близько 30 відсотків мешканців не отримали цих документів. Хіба личить керівнику області так обманювати людей?

Від брудних схем до захоплення озер і лісових масивів

Останнім часом до мене звертаються мешканці Дубровицького та Рокитнівського районів з тривожними сигналами, які свідчать, що можновладці вже почали захоплювати лісові угіддя та водойми. У зазначених масивах люди не мають можливості вільно проходити, випасати худобу чи збирати ягоди і гриби. Усе життя тутешні люди вільно користувалися всім, що створила природа. А нині стали залежними від «нових господарів».

Наведу кілька речень зі звернення до мене мешканців с. Великий Черемель Дубровицького району, під яким підписалися 35 осіб: «Недавно ми дізналися, що маємо власника села і прилеглих територій... (можливо й ми, жителі цієї території, тепер не належимо до вільних громадян України, а є власністю хазяїна, який тут порядкує). Виявляється, що територія ця чи то передана під заповідник, чи під мисливські угіддя (невідомо кому), тепер тут є наглядач, який що хоче те й робить. Ми не маємо права вийти за межі села, з якою б то не було метою. Цей «єгер», якщо зловить, немає різниці дитину чи літню людину, зіб’є до реанімації, погрожує карабіном. Уже є кілька таких випадків. Звернення у міліцію результату не дають. Там відповідають, що в цієї людини «жовта карточка».

Тим часом Великоозерянський сільський голова ще на початку грудня минулого року повідомляв голову районної ради М. Г. Новика, що цим «єгерем» є громадянин села Берестя Дубровицького району Серко Ярослав Антонович, який у свою чергу заявляє, що він є представником впливового чиновника на Рівненщині. Сільський голова просив голову райради терміново вжити заходів, підключити правоохоронні органи, бо все може закінчитися трагічно. Звісно, ніхто ніяких заходів не вживав. Так само як і не спростовував впливовий чиновник заяви громадянина Серка.

Як народний депутат України, я звернувся до прокурора області Анатолія Пришка з проханням здійснити всебічну перевірку викладених фактів правомірності зберігання та використання зброї громадянином Серком Я. А., перевірити інформацію про законність виділення земель сільської ради під заповідник чи мисливські угіддя та притягнути до відповідальності винних у порушеннях законодавства осіб.

Звертаюся до вас, дорогі краяни, якщо вам відомі факти, коли «новоспечені господарі» не дозволяють вам вільно випасати худобу, ходити по гриби і ягоди, не терпіть цього. Пам’ятайте, ви не самі. Звертайтеся до мене. Разом з вами ми будемо ставити цих хапуг на місце. Не ви, а вони проситимуть у вас дозволу користуватися озерами, ставками та лісовими насадженнями. Вважаю також, що треба негайно ініціювати створення спеціальної комісії, яка б проаналізувала ситуацію з використання земельних ресурсів у нашій області.

Павло СУЛКОВСЬКИЙ, народний депутат України, фракція Партії регіонів у Верховній Раді України.

Друкується в рахунок квоти Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.