Побиття вчителя музики в школі № 17 Костянтинівки спричинило кадрові перестановки і висновки з боку правоохоронців. Нагадаю, троє одинадцятикласників, залишивши свій клас, зайшли до сьомого, де проходив урок співів. Учитель Сергій Ц. зробив їм зауваження, ті зреагували надто емоційно і кинулися битись. Педагог із травмами потрапив до лікарні.

Реакція керівництва ЗОШ і міського управління освіти була страусячою: директор навчально-виховного комплексу відмовлялася спілкуватися із пресою, заборонивши те і вчителям, дітям та їхнім батькам. Аналогічну позицію зайняв начальник міськуправління освіти Володимир Демиденко. А коли під тиском журналістів змушений був давати коментарі, то запевняв, ніби в школі «нічого надзвичайного не сталося» і що вчитель сам винен у тому, що не врахував особливості підліткового віку. Така «прозорість» викликала обурення громадськості.

Варто віддати належне начальнику головного управління освіти і науки обласної держадміністрації Юрію Соловйову, який не став прикривати підлеглих, доручив провести службову перевірку і оприлюднив її результати. Звільнено директора і заступника директора із виховної роботи, змінився і начальник міського управління освіти.

Міліція порушила кримінальну справу за фактом хуліганства. Один із одинадцятикласників заарештований. За твердженням правоохоронців, він уже був судимий в 2006 році за пограбування.

Чим пояснюється агресивність дітей: підлітковим віком чи середовищем? Чи винні вчителі в тому, що учням нецікаво на уроках? Як впливає ситуація в родині на поведінку дітей? «Ми втратили поняття храму науки, ми втратили поняття виховання, що вчитель — це святе, це джерело, це істина в останній інстанції», — констатував начальник облуправління освіти. Чи не тому так сталося, що державою професія вчителя не цінується? Крім того, молоде поповнення педагогічних вузів бажає бути кращим. На думку фахівців, майбутні вчителі повинні проходити відбір за педагогічними здібностями, а не лише за сумою знань.

Турбує підліткова агресія. Причини її — мікроклімат у родині й серед оточення, невідповідність між претензіями на статус і ставленням дорослих, неповага з боку старших, прагнення самоствердитися. Тому одним із завдань сучасного психолога є раннє виявлення агресії в дитини. Та чи багато «важких» підлітків можуть похвалитися знайомством із цим спеціалістом? А їхні батьки? Якщо в сім’ї постійно з’ясовують стосунки на підвищених тонах і, можливо, у грубій формі, то немає нічого дивного в тому, що дитина наслідуватиме батьків. Адже іншого способу розв’язувати свої проблеми вона просто не знає.

Ліна КУЩ.

Донецька область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.