На 24-й сесії п’ятого скликання Чернігівської обласної ради 70 депутатів проголосувало за звільнення одразу після виходу з лікарняного генерального директора комунального підприємства «Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка» Івана Семененка. Утримався з цього питання лише один.

Така одностайність на сесії доволі симптоматична. Останні кілька років Чернігівський академічний театр збурює громадську думку частіше своїми протестними акціями, інтригами, заявами, судовими розглядами, ніж творчими постановками.

— Тільки минулого року з приводу діяльності театру надійшло 39 скарг, — повідомив начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Сергій Мойсієнко, — а за перший квартал цього — ще 9.

Колектив театральної установи досить великий: у ньому 181 особа, з них — 72 артисти. Оскільки частина колективу не погодилася з деякими звільненнями з ініціативи керівництва, виник конфлікт. Як зазначалося на сесії, внаслідок нього театр покинули заслужений артист України В. Таганов, Н. Абелєва, В. Гаркуша. Від цього протистояння помер у 43 роки від інфаркту заслужений артист України Сергій Гончар, який був головою незалежної профспілки і організатором голодовки-протесту. В результаті численних судів було відмінено три накладені догани, п’ять звільнених працівників поновлено на роботі. За рахунок коштів обласного бюджету за постановами, рішеннями судів потерпілим відшкодовано 46627 гривень.

Результати перевірок показали, що в українському театрі з 13 прем’єр протягом останніх трьох років 69 відсотків — вистави російських або закордонних авторів. Театральне приміщення часто здається в оренду під розважальні заходи, проведення ярмарків.

Податківці, КРУ теж мають претензії стосовно фінансової дисципліни, виконання податкових зобов’язань.

Зрозуміло, деякі недоліки, фінансові порушення не такі вже й страшні й загрозливі, бо в нинішніх умовах дуже важко вирішувати творчі проблеми без нестандартних управлінських рішень, які, на жаль, можуть трактуватися по-різному. Попри це конфлікт у театрі через безкомпромісність керівництва вийшов далеко за межі обласного центру. На засіданні колегії Міністерства культури і туризму України 27 листопада 2008 р. було винесено на обговорення питання щодо відповідності стану справ у Чернігівському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка вимогам, визначеним указом Президента від 20.08.01 №644 «Про положення про надання статусу академічного творчим колективам України». Вже в цьому році міністр культури і туризму України В. Вовкун звернувся з листом до голови Чернігівської обласної ради Н. Романової з проханням розглянути на сесії облради питання діяльності директора театрального закладу та знайти шляхи улагодження морально-психологічного стану колективу. Міністр також проінформував, що в разі нерозв’язання існуючої проблеми міністерство «винесе питання позбавлення статусу академічного творчого колективу театру на розгляд колегії».

Що чекає Чернігів попереду — чергові суди, оскарження рішення облради чи нові вистави, пожвавлення життя театрального колективу — покаже час. Але обласний центр уже добряче скучив за видовищним репертуаром, який хвилював би серця, спонукав би до роздумів, пробуджував би відчуття краси в глядачів.

Чернігів.