В Одесі відбулося засідання генеральної асамблеї Асоціації транскордонного співробітництва Єврорегіон «Нижній Дунай». У його роботі взяли участь голова Одеської облради Микола Скорик, який є президентом асоціації, а також представники інших територій — членів Єврорегіону: румунських Галаца, Бреїли і Тулчі, а також молдавських Кагула і Кантемира.

Єврорегіон існує вже більше десяти років. На його рахунку розвиток транспортних зв’язків, запобігання надзвичайним ситуаціям, моніторинг стану навколишнього середовища. Ці та багато інших проблем набагато зручніше й логічніше розв’язувати узгодженими зусиллями.

На згаданому засіданні й на раді Єврорегіону «Нижній Дунай» вирішували організаційні питання. Нагадаємо, установчі документи асоціації підписано в Галаці в грудні минулого року, а реєстрацію завершено зовсім недавно — у березні. Статус юридичної особи дає змогу вести роботу із залучення коштів Європейського Союзу в рамках програми ENPІ 2007-2013 (із загальним бюджетом у 126,7 мільйона євро). Претендувати на них можуть різні єврорегіони в складі Румунії, України та Молдови. Перший транш від цієї суми в 2009 році досягне 40 мільйонів євро. Для досить скромних місцевих бюджетів — чимала підмога. Ці кошти буде розподілено між регіонами-учасниками, що подадуть на розгляд Європейської комісії різні проекти.

Робота такого плану завжди містить у собі безліч технічних, економічних, юридичних деталей. Оскільки з усіх країн-учасниць членом Євросоюзу є тільки Румунія, секретаріат Асоціації транскордонного співробітництва Єврорегіон «Нижній Дунай» розташується в Галаці. Як стало відомо на нараді в Одесі, очолить його Флорентина Будеску. За словами Еуджена Кебака, голови ради повіту Галац, пані Будеску має юридичну освіту і «серйозний досвід роботи з подібними проектами».

Ще одне нововведення стосується запровадження членських внесків учасників асоціації. На 2009 рік ця сума визначена в розмірі 70 тисяч євро (частка кожного з восьми учасників — 8750 євро). Одеську область представляють три учасники: обласна рада, облдержадміністрація і Ренійський район. Відповідно і цифру в 8750 євро слід помножити на три. Але з урахуванням перспективи залучення «європейських коштів» це, мабуть, не той випадок, коли можна нарікати на витрати.

«Хотілося б ще раз підвести риску: із дружнього клубу за інтересами Єврорегіон «Нижній Дунай» стає суб’єктом господарської діяльності в масштабах Європейського Союзу на регіональному рівні», — заявив голова Одеської обласної ради Микола Скорик.

Наталя ШЕВЧУК.