Молодильні яйця у великодньому кошику

— Купуйте молодильні яйця! Рокитнянські яйця!

Червонощока блондинка за базарним прилавком буквально хапала покупців за руки. Конкурентів нині багато, а клієнт — він же як дитина. Головне — змусити жертву підійти ближче до прилавка. А там уже бери її тепленькою...

— І що, омолоджують? — цікавлюся в голосистої жіночки.

— Ще б пак! Яйця великі, одне в одне! А жовток який! Не жовток, а сонечко!

«Беріть — не пошкодуєте» — головний аргумент вітчизняної торгівлі. У цьому переконалися й працівники Головного управління з питань захисту прав споживачів КМДА, що днями перевірили якість продукції і наявність необхідної супровідної документації в одному зі столичних супермаркетів (на знімку).

Випічка в магазині залишала бажати кращого. Недорогі пасочки було вочевидь виготовлено з порушенням технології й вигляд вони мали непривабливий. На більшості з них або не був зазначений склад продуктів, або значилася суперечлива інформація. А термін придатності великодньої здоби подеколи закінчувався за кілька днів до свята.

Треба сказати, що за рік традиційний великодній кошик неабияк подорожчав. Як і головні його атрибути — паски і крашанки. Якщо торік півторакілограмову пасочку можна було придбати за 7—8 гривень, то сьогодні за неї правлять 15. Знайти паску дешевше за 10 гирвень мені не пощастило. Можна, щоправда, дотриматися ритуалу і спекти її власноруч. Але якщо полічили витрати на продукти, вийде не набагато дешевше. Господині кажуть, що за останній місяць борошно і цукор теж подорожчали. А за десяток яєць сумнівної свіжості кілька днів назад на ринку вже просили 5 гривень 90 копійок. Оспівані мною «добірні молодильні» потягнули на 8,20. Стільки само в нашому супермаркеті коштують 10 звичайних столових яєць 1 категорії.

Щоб розговітися справжньою домашньою ковбаскою, на базарі доведеться викласти щонайменше 50 гривень за кілограм. Магазинний варіант далекий від народної рецептури, та й ціни «кусаються». Якщо на базарі ковбасу «домашню українську» можна знайти за 38 гривень, то в моєму улюбленому гастрономі — тільки за 68. Твердий сир і буженина в ньому «стартують» з півсотенної позначки і злітають до таких астрономічних висот, які мені не по кишені. Свіжі яблука коштуватимуть 11 гривень за кілограм, огірки — 20, а помідори й поготів — 25.

Традиційний великодній Кагор (Коблеве) «потягне» на 25 гривень. А завезений з Молдови пропонують за 36 з копійками. Співчуваю рабам Бахуса: вина дешевше за 19 гривень уже не знайдеш.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.