Ранкове засідання 15 квітня

Ранкове засідання розпочалося розглядом ратифікаційних питань. Народні обранці, зокрема, підтримали ратифікацію угоди між урядами України та Сполучених Штатів Америки про співробітництво у сфері науки та технологій та Сінгапурський договір про право товарних знаків. У першому читанні сесія ухвалила також закон про внесення змін до закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо посилення соціального захисту). Згідно із документом, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи та їх діти матимуть право на позачергове обов’язкове забезпечення місцями не тільки у дошкільних, а й середніх навчальних закладах незалежно від відомчої підпорядкованості, вступ поза конкурсом до державних та комунальних вищих закладів освіти, професійно-технічних закладів та на курси для професійного навчання з обов’язковим наданням гуртожитку на час навчання тим, хто не має житла.

Після цього, народні депутати один за одним відхилили чотири законопроекти — зміни до законів «Про благодійництво та благодійні організації», до Кримінального кодексу (щодо кримінальної відповідальності за ухиляння від відбування покарання), «Про податок на додану вартість» та «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо механізму встановлення статусу учасника війни). Останній законопроект дозволяв громадянам похилого віку, які народилися до 2 вересня 1927 року, встановлювати статус учасника війни за спрощеною процедурою — на підставі власної заяви, в якій надавалися відомості про факти роботи в період війни. Це дозволило б їм користуватися всіма пільгами, передбаченими для цієї категорії.

Крім того, на повторне перше читання депутати направили зміни до Кримінально-процесуального та Кримінально-виконавчого кодексів (щодо забезпечення захисту прав засуджених осіб в установах виконання покарань).

У першому читанні обранці підтримали зміни до статті 147 Цивільного кодексу (щодо повідомлення про намір продажу частки у статутному капіталі), а також зміни до закону «Про антидопінговий контроль у спорті». За словами доповідача Віктора Коржа (Партія регіонів), чинна редакція закону не в повній мірі враховує сучасні тенденції розвитку вітчизняного та світового спорту. До того ж закон був ухвалений до вступу країни до Паризької конференції та прийняття всесвітнього антидопінгового кодексу. В законопроекті визначається коло осіб або тварин, які можуть бути залучені до тестування на допінг. А також окреслено умови організації роботи представників служб антидопінгового контролю, порядок та регламент їх проведення. Вперше передбачається відповідальність за застосування, спонукання та сприяння застосуванню допінгу.

Потому сесія включила до порядку денного та розглянула два альтернативні законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань запровадження зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти і встановлення відповідальності за порушення порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань та використання його результатів. Ці документи, по-перше, фактично узаконюють існуючий стан речей, по-друге, сприятимуть боротьбі з корупцією у вузах — наголошували доповідачі. Щоправда, представники фракцій КПУ та Партії регіонів закликали не підтримувати ці проекти. Фахівці, що отримали освіту за старою системою знань, — шановані в усьому світі, наголошували вони. Втім, підтримку залу у першому читанні дістав законопроект Володимира Полохала (№4241).

Народні депутати включили до порядку денного і розглянули три постанови. Зокрема, у першому читанні і в цілому ухвалили зміни до постанови Верховної Ради «Про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження». А також постанову про заходи із збереження історичної забудови міста Одеси, його всесвітньо відомих пам’яток архітектури та містобудування в період економічної кризи.