Ще зовсім недавно кожен, хто приходив у Львівський ВВІР з пакетом документів для отримання закордонного паспорта, змушений був купувати страховий поліс. При цьому нікого не цікавило, збирається людина перетинати кордон завтра чи через півроку, коли дія цього полісу закінчується. Без страховки, яку часом навіть і не видавали, документи просто не приймали...

Спочатку самотужки намагалася громадська організація — Громадський форум Львівщини — боротися з цим, та нічого вдіяти не могла. І лише тоді справу вдалося зрушити з мертвої точки, коли корупційний факт став предметом розгляду регіональної міжвідомчої оперативної групи з питань протидії корупції, що працює при Львівському СБУ. Сьогодні викидати гроші на вітер, а точніше, цілеспрямовано «капати» на певний рахунок, нікого у Львові не зобов’язують. Так само лише за уваги міжвідомчої групи були усунені незаконні вимоги подавати довідки про несудимість в ЖЕКи, коли хочеш отримати внутрішній паспорт чи перереєструватися. Треба було купувати спеціальний бланк певного зразка вартістю 17 гривень. Причому ця вимога так довго підтримувалася Києвом, що часом здавалася звичайним явищем.

Наполегливими зусиллями групи була припинена і незаконна робота евакуаторів на львівських вулицях, яку міські чиновники трактували як боротьбу за порядок. Так само спільними зусиллями громадськості та кількох силових та контролюючих структур вдалося домогтися введення єдиного бланку перевірки, з яким різні контролюючі органи тепер ідуть на підприємства Львівщини.

Тільки півроку діє на Львівщині регіональна міжвідомча оперативна група, і не так багато їй вдалося зробити, однак чимало простих людей уже повірили, що боротися з корупцією цілком можливо, щоправда, лише спільними зусиллями. З одного боку — керівний склад регіональних підрозділів СБУ, прокуратури, МВС, МНС, Мін’юсту, податкової адміністрації, митниці, представники обласної держадміністрації, міської ради і суду, з другого — представники громадськості. Знаковим є і такий факт: у приміщенні СБУ щоп’ятниці представники силових структур радяться і відповідають на численні запитання присутніх. І це свідчить, що колись загрозливо закрита структура запрацювала в Україні прозоріше та відкритіше. А тепер зроблено ще один крок до відвертого спілкування з громадянами України. Представники Міжвідомчої групи звернулися до львівської влади з проханням розмістити на Інтернет-сайті облдержадміністрації рубрику «Запобігання проявам корупції». За допомогою цього ресурсу читачі сайту зможуть повідомляти в СБУ про факти корупції та отримуватимуть усю необхідну інформацію з цього питання.

У подальших планах міжвідомчої групи — дослідження питань ефективної і прозорої роботи тендерних комітетів (де саме «наліво йдуть» бюджетні кошти), усунення протиправних вимог влади до підприємців (що душить малий бізнес), примусу місцевої представницької і виконавчої влади до виконання закону і водночас усунення протиправних дій (насамперед під час виділення землі, відчуження нежилих приміщень, що належать власникам будинку, встановлення тарифів на комунальні послуги), недопущення корупційних дій влади під час реалізації програм підготовки до Євро-2012, контролю за станом виконання (частіше — невиконання) рішень судів у сфері земельних відносин, банкрутства підприємств, пов’язаних із рейдерством.

Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко, який взяв участь в одному із засідань міжвідомчої групи з питань протидії корупції у Львові й заслухав плани групи на майбутнє, дійшов висновку: львівський досвід треба впровадити в усіх регіонах України:

— Наскільки я відчув, характер діалогу — досить відвертий, часом емоційний. Але на те є причини, громадськості важко бути спокійною, коли, наприклад, місцева влада не виконує законні рішення суду щодо необґрунтованих тарифів на теплопостачання, або коли протягом тривалого часу прокуратура не може опротестувати незаконне рішення про зміну цільового призначення гектарів землі у зоні, що підлягає державній охороні.

На жаль, підкреслив А. Гриценко, такі групи створено не у всіх областях. А якщо й створено, то діють формально. А в Україні надто багато питань, які такі структури могли б порушувати і кардинально вирішувати.