Або Чому чиновники заплющують очі на очевидне свавілля

Уже понад вісім років мені доводиться боротися за цілісність берегів озера Малинівка (в народі — Огірок), що знаходиться на території дачних ділянок так званих Воскресенських садів у Дніпровському районі столиці України. То один нахабний дачник у 2000 році свавільно захопив берег мальовничого озера — спорудив височенну бетонну стіну, поставив металеву браму біля самісінької води і — зась: «ходу нема». Ні для рибалок, ні для відпочивальників. Тоді київська міська прокуратура (треба віддати їй належне) вчасно відреагувала на моє звернення і покарала порушника закону штрафом, а також заставила знести бетонну стіну та металеву браму. Чого не скажеш тепер...

Бо ще два роки тому я звернувся із заявою до Київського міського голови Леоніда Черновецького про те, що знову якийсь багатий дачник захоплює увесь берег біля озера. Привіз кілька «КамАЗів»-самоскидів піску і висипав їх у воду. Берег забетонував і загородив височенним парканом прохід біля озера (на фото). Збудував розкішний «будиночок», кажуть, «кинув» стічну трубу в озеро і буде повільно та впевнено остаточно губити чисте природне водоймище...

Відповідь від міської влади не забарилася. За підписом заступника начальника Головного управління земельних ресурсів міста Києва Ю. Мосійчука від 8.06.2007 року мені надійшов лист такого змісту: «За дорученням Київської міської Ради розглянуто Ваше звернення щодо забудови прибережних захисних смуг оз. Огірок. Повідомляємо, що відповідно до ст. 61 «Земельного кодексу України» в прибережних захисних смугах забороняється будівництво будь-яких споруд, у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів. Для надання більш конкретної інформації необхідно вказати адреси земельних ділянок».

Така відповідь-відписка мене обурила і я пішов на особистий прийом до працівників міської прокуратури, де 21.08.2007 року написав (аналогічну, як до Л. Черновецького) відповідну заяву, до якої (як і раніше) додав дві фотографії захопленого берега. А усно висловив своє здивування — яку адресу земельних ділянок я повинен дізнаватися, коли ось вам фото захопленого берега у торці озера Огірок, ось вам на фото височенний паркан.

Начальник відділу захисту майнових та інших прав і свобод громадян міськпрокуратури

В. Мармиш 30.08.2007 року надіслав «вказівку» перевірити все і розібратися прокурору Дніпровського району Києва. Прокурор Дніпровського району старший радник юстиції О. Мельник 4.09.2007 року, в свою чергу, направляє відповідну «вказівку» перевірити все і розібратися начальнику Управління з контролю за використанням та охороною земель в місті Києві та Київській області Держземінспекції України Державного комітету України з земельних ресурсів Р. Байденку.

19.12.2007 року я отримав першу відповідь за підписом Р. Байденка, де значилося, що «оскільки в заяві відсутня схема розміщення земельної ділянки та будь-які відомості про її власника і наявності у нього правовстановлюючої документації, управлінням для отримання вказаної інформації та з метою проведення перевірки направлено запит до Головного управління земельних ресурсів КМДА». Після мого дзвінка до районної прокуратури я отримав 18.01.2008 року другу відповідь за підписом Р. Байденка, де йшлося: «Перевіркою з виїздом на місце виявлено, що на березі оз. Малинівка виконуються роботи зі зведення будинку, особу землекористувача не встановлено. Оскільки в заяві відсутні будь-які відомості про її власника і наявну в нього правовстановлюючу документацію, управлінням для отримання вказаної інформації та з метою проведення перевірки вдруге направлено запит до Головного управління земельних ресурсів КМДА. Станом на 18.01.2008 р. відповіді на попередній запит до управління не надходило».

Не надійшло жодної відповіді за цей час і мені. Вже понад рік. Боже, подумав я, і за що вони гроші у всіляких там установах отримують?! Тому й подаю це трохи нудне листування на справедливий суд читачів «Голосу України». А також задаю те саме (що й до Господа Бога) запитання новоствореній 19 лютого цього року Тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради України (голова — К. Куликов) з питань розслідування обставин порушення Конституції України та законів України, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу.

Олекса ВАЩЕНКО,журналіст, депутат Київради 1-го демократичного скликання.

Фото автора.

Київ.