Вечірнє засідання 14 квітня

Народні депутати ухвалили постанову Верховної Ради «Про відзначення 64-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні» (автори — депутати І. Шаров, П. Симоненко та ін.). Постановою доручено урядові та місцевим органам влади організувати належне святкування річниці Перемоги, надання матеріальної підтримки громадським організаціям ветеранів, забезпечити належне облаштування військових кладовищ та інших пам’ятних місць, пов’язаних із цією датою. Голові Верховної Ради Володимиру Литвину доручено сприяти проведенню загальнодержавних заходів з нагоди 64-ї річниці Перемоги, а народним депутатам України, депутатам місцевих рад — взяти активну участь у загальнодержавних і місцевих заходах з підготовки та відзначення 64-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Депутати прийняли за основу урядовий проект закону про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення інвалідів автомобілями (228 «за»). Як повідомив заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко, проектом пропонується встановити єдину термінологію щодо забезпечення інвалідів автомобілями на безплатних або пільгових умовах і врегулювати порядок забезпечення інвалідів автомобілями з ручним та зі звичайним керуванням. Крім того, проектом передбачається надати право Кабінету Міністрів визначати порядок та умови передачі гуманітарного автомобіля, виданого через органи праці та соціального захисту населення інвалідові, у власність членам сім’ї інваліда після його смерті. Пропонується, щоб члени родини померлого інваліда мали право користуватися його автомобілем за умови сплати податків і зборів у разі прийняття відповідного рішення комісії з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів. Проте профільний парламентський Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, за словами його голови Валерія Сушкевича, наполягав на тому, щоб вилучити з законопроекту норми про обов’язкові платежі при оформленні такого спадку, адже такі родини зазвичай є малозабезпеченими.

Верховна Рада подолала вето Президента на закони «Про внесення змін до Закону України «Про електроенергетику» щодо врегулювання питань експорту електроенергії (408 «за») і «Про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень Конституційного Суду України, особливостей провадження у справах за конституційними зверненнями та недопущення зловживань правом на конституційне подання» (386 «за»). За словами доповідача від Комітету з питань правової політики Володимира Пилипенка (БЮТ), на думку глави держави, зміни, запропоновані другим законом, не відповідають Конституції, яка не містить жодних обмежень щодо реалізації Президентом наданого йому права зупиняти дію актів Кабінету Міністрів тощо. Проте на думку профільного комітету, з пропозиціями Президента до ухваленого парламентом закону про КС не можна погодитися, оскільки вони зводяться лише до одного — скасувати цей закон, який спрямований на недопущення зловживань главою держави своїм правом на конституційне подання.

За основу також було прийнято законопроекти про внесення змін до законів «Про реабілітацію інвалідів в Україні» та «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». За результатами обговорення відхилено законопроекти про внесення зміни до статті 3 закону «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» і про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.