Назвою «спред» сьогодні вже мало кого здивуєш. Досвідчений покупець знає: в такій упаковці не буває справжнього вершкового масла, а лише суміш молочних та рослинних жирів. І властивості у цього продукту інші, й споживчі якості, й ціна, зрозуміло. Хоча ось уже більш як півроку всі виробники зобов’язані чітко зазначати на етикетках справжню назву молочного продукту, дехто й досі ховає за «масляною» упаковкою сурогат. У цьому мали змогу переконатися співробітники Хмельницької обласної санітарно-епідеміологічної станції, перевіривши молочні відділи торговельних закладів.

З вітрини відібрали зразки вершкового масла, яке пропонували різні виробники. Місцеві молочарі чітко дотримались правил маркування продукції й зазначили, де є натуральне масло, а де суміш. А от деякі молокопереробні підприємства із сусідніх Вінницької, Тернопільської та Полтавської областей запропонували фальсифікат. Зовні і навіть на смак пересічному покупцеві це встановити важко. Зате після лабораторних досліджень з’ясувалося, що зразки містять домішки рослинних жирів, отож споживачеві пропонувалась очевидна підробка.

Фахівці відділу гігієни харчування звернулися по роз’яснення до виробників відібраних зразків. Один із порушників послався на те, що у виробничих ємностях опинились залишки спреду, котрі й потрапили в іншу партію з маслом. Було й таке пояснення: на виробництві відсутні технології визначення та аналізу готової продукції, отож важко відрізнити масло від спреду. Однак такі аргументи — справжнє лукавство. Кожен технолог добре знає: додає він у вершки рослинні, переважно пальмові, жири чи ні.

Після того, як хмельницька санстанція передала дані перевірки ДП «Полтавстандартметрологія», до винних посадових осіб було вжито штрафні санкції, а керівника підприємства навіть звільнили з роботи. Відповідна вінницька структура провела позапланові перевірки на підприємствах—виготовлювачах небезпечної та неякісної продукції. Накладено штрафи і на деяких тернопільських переробників молока.

Утім, масляні підробки продовжують з’являтись на прилавках. Щоправда, в магазинах, де представлена фасована продукція, їх менше, а от на ринках, де продається вагове масло, покупця дуже легко ошукати. У супровідних документах, як правило, зазначено, що реалізується саме спред. Проте в цінниках цього не прочитаєш.

З початку року санепідемслужбою області було заборонено або вилучено з реалізації близько тонни неякісних і небезпечних продуктів харчування. Серед них чимала частка саме молочних товарів.

Хмельницький.