Тільки чверть українських малюків регулярно вживають спеціалізовані дитячі молочні та кисломолочні суміші. Такого висновку дійшли під час опитування споживачів в агентстві МАСМІ.

Передчасно привчати своїх чад до «дорослого» меню матусь примушують високі ціни на спеціалізовані продукти. Та й якість таких товарів небездоганна.

Перед тим, як потрапити на полиці магазинів, дитяче харчування проходить обов’язкову державну санітарно-гігієнічну експертизу. Проте проінспектувати кожну партію молочної суміші чи соку фізично неможливо. До того ж на проведення складних лабораторних досліджень спеціально уповноважені контролюючі органи — Держ-споживстандарт та управління у справах захисту прав споживачів — просто не мають коштів.

У молочних сумішах для малюків незалежні експерти виявляли розбіжності між заявленою на упаковці кількістю вітамінів і мінералів та їх реальним умістом. А в дитячому харчуванні на соєвій основі (до речі, відомого вітчизняного виробника!) знаходили 0,1 відсотка генно-модифікованих організмів. Хоча за законом ГМО заборонено пропонувати до дитячого столу!

— Навряд чи сумнівні інгредієнти виробники використовують навмисно, — заспокоює заступник директора Інституту екогігієни і токсикології імені Марзєєва Анатолій Подрушняк. — Швидше за все, забруднювачі, наприклад, важкі метали чи пестициди, випадково потрапляють до сировини, яку вони використовують. Усе залежить від того, як на підприємстві налагоджена система контролю якості.

Сировина для дитячого харчування має бути безпечна, без чужорідних домішок, важких металів і токсичних елементів. Тому МінАП працює над розвитком спеціальних сировинних зон, де не використовують гербіцидів, пестицидів та небезпечних добрив. Проте всіх необхідних для виробництва дитячого харчування домішок в Україні не виготовляють. А через імпортні складові навіть вітчизняна молочна суміш стає набагато дорожча.

Проблему обговорювали під час «круглого столу», влаштованого в рамках міжнародного форуму «Бебі Експо-2009».

Потреба українців у дитячому харчуванні — а це 1 млн. 350 тис. тонн на рік, на 80 відсотків задовольняється завдяки імпорту, — підсумував заступник міністра аграрної політики Іван Демчак. — Частка продуктів вітчизняного виробництва на ринку обмежується 20 відсотками. Переважно це рідкі молочні продукти, пастоподібні, частково соки тощо. М’ясних і рибних консервів для малюків майже зовсім не виробляють.