Учора відбулися загальні збори Національної академії наук України. У заході взяли участь Голова Верховної Ради Володимир Литвин, Президент Віктор Ющенко, академіки та науковці.

Нині, за словами глави парламенту, країна поставлена перед необхідністю продемонструвати здатність приймати стратегічні рішення. На практиці відбувається прискорений процес автономізації та автоматизації всіх інститутів. «Живемо ми все-таки за інерцією, тримаємось на рівні рефлекції. Потрібен глибокий об’єктивний аналіз процесів на основі наукового підходу, а не політичної смиканини», — зазначив він. Володимир Литвин сказав, що саме інтелектуали, науковці мають сказати, що і чому відбувається, за якими векторами рухатися і розвиватися країні. Підготовка для цього створена. Але це має почути влада.

За його словами, країна потребує глибинних коректив функціонування економіки. Потрібен загальнонаціональний план дій, а не програми, яких у нас більш ніж достатньо. «Якщо й надалі вся ця робота залишатиметься прерогативою в політиці і влади, то Україну чекають набагато гірші часи і про це потрібно говорити відверто та відкрито», — зазначив Володимир Литвин.

Він також розповів, що світ нині стоїть перед необхідністю переходу до нової епохи через еволюцію в економічній, соціальній, культурній сферах. «Україна не повинна залишитись на межі епох. Для нас очевидні економічні питання, тому що економіка має глобальний і загальний вибір. Складніше розв’язати політичні проблеми. Але на практиці виходить так, що складне ускладнюємо», — сказав Голова Верховної Ради.

Володимир Литвин зазначив, що треба відкинути курс на індустріалізм. Цей етап вже давно закінчився і це безперспективний шлях для країни. «А ми все прагнемо повернути Україну до рівня 1990 року. Кому воно потрібно? Загальна вимога нині — це ставка на індустріальний продукт, такої якості і таких масштабів, як спостерігаємо в Європі і США, які справді забезпечили розвиток», — сказав він.

«Треба усвідомити, що культура йде за політикою, за економічними можливостями. Нам потрібно синхронно розв’язувати всі проблеми нашого життя. Без інтелекту, без Національної академії наук України не буде адекватної відповіді в країні на сучасні виклики. НАНУ повинна і зобов’язана сказати своє вагоме слово, бо іншого виходу просто немає», — заявив Володимир Литвин.

Сергій МЕЛЬНИК.

***

У своєму виступі В. Литвин, який обіймає посаду віце-президента НАНУ, виклав своє бачення ситуації, що склалася в світі та країні, й ролі науковців у розв’язанні сьогочасних проблем. «Перед світом стоїть надзвичайний історичний виклик, — зауважив В. Литвин, говорячи про світову кризу. — Відповідь на нього зобов’язана сформувати еліта — інтелектуальна, наукова, творча». До неї, за словами керівника українського парламенту, почали прислухатися у світі, роблячи відповідні висновки, «але в нас поки що до цього не дійшло».

Поки що, впевнений В. Литвин, «ми маємо чергові спроби легітимізувати феодально-політичну систему, перекроїти країну під політичний момент і під конкретні особистості». «Чи відбудеться в такому підсумку модернізація українського суспільства? Вважаю, ні. Те, що пропонується сьогодні в Україні, нагадує останні роки існування Радянського Союзу: з економікою нічого не виходить, займемося політичною реформою», — поділився міркуваннями з колегами керівник українського парламенту

На його думку, держава, яка не забезпечує конституційний порядок, законність, дотримання прав людини, яка залежить від зовнішніх чинників і спирається на них, не може вважатися суверенною. «Це, в кращому разі, спрощений, спримітивізований суверенітет. Важливо ув’язати суверенітет з якістю державного управління. І примусити усвідомити: держава — надзвичайно складна історична конструкція, яка тривало формується із залученням усіх сторін, насамперед, народу», — зазначив В. Литвин.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.