Найефективнішою стратегією виживання України в період кризи може стати економічна інтеграція з Росією. Про це під час міжнародної конференції у стінах парламенту «Загальні інтереси України і Росії в розширенні співробітництва. Стратегія виходу з кризи» заявив лідер Партії регіонів Віктор Янукович.

— Українська економіка зазнала величезних втрат від скорочення обсягів співробітництва з Росією, тому наше завдання найближчим часом відновити нормальні робочі відносини на всіх рівнях, — підкреслив він.

На думку В. Януковича, у країні «передумов самостійного виходу з кризи немає», тому лідер партії закликав «повернутися обличчям одне до одного».

Україна опинилася в найскладнішому становищі порівняно з іншими країнами. Це — наслідок не тільки об’єктивних економічних причин, а й результат серйозної недооцінки глобальних викликів. Відсутність випереджувальної підготовки призвела до несприятливого розвитку подій, сліпе дотримання типових рекомендацій міжнародних структур за останні півтора року поставило нашу країну на межу банкрутства, — зазначив В. Янукович.

На його думку, саме в період світової економічної і фінансової кризи Україні і Росії необхідно змінювати формат відносин, а саме — зміцнити співробітництво і спрямувати спільні зусилля на подолання негативної соціально-економічної ситуації, зокрема в регіонах.

Лідер ПР зазначив, що країни можуть спільно врегулювати окремі питання цінової і тарифної політики і посилити кредитно-грошову політику для стабілізації національних валют.

У свою чергу, перший заступник Голови Державної Думи Олег Морозов виступив за розширення співробітництва з Україною як на міжрегіональному рівні, так і на міжгалузевому. Морозов підкреслив, що нинішня фінансова криза є безпрецедентною у світовій історії. Однак для Росії — це зайвий привід сконцентрувати свої сили і реалізувати амбітні плани. До того ж, як зазначив чиновник, «кому-кому, а вже нам — Росії й Україні — сам Бог велів у цей час бути поруч і пліч-о-пліч відповідати на ці історичні виклики».

Ми вважаємо, що сьогодні поодинці впоратися з цими викликами неможливо. Разом з Україною ми могли б набагато успішніше знайти вирішення тих завдань, що стоять перед нами, — запевнив О. Морозов.

Під час обговорення проблем подолання кризових явищ учасники конференції ініціювали створення координаційної ради промисловців і підприємців України і Росії, яка вирішуватиме цілу низку завдань. Зокрема, сприятиме розв’язанню проблем соціально-економічного розвитку регіонів України і суб’єктів федерації Росії.