Учора в Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана відбувся уже традиційний, шостий День кар’єри. Протягом трьох годин студенти та їхні можливі майбутні роботодавці спілкувалися напряму, без посередників. Ректор КНЕУ Анатолій Павленко переконаний, для студентів це спілкування — винятково важливе. Мовляв, з одного боку, вони можуть залишити свої дані та вже через деякий час отримати пропозицію щодо роботи чи стажування. З другого, дізнаються, чого саме їм бракує, щоб обійняти саме ту посаду, про яку мріяли.

Зацікавлені у таких зустрічах і роботодавці. За словами Ірини Логінової, спеціаліста з добору та адаптації персоналу однієї зі страхових компаній, її компанія уже 3,5 року співпрацює з цією вищою школою. І неодноразово студенти проходили практику, а частину з них навіть залишали працювати.

Цього разу взяти участь у Дні кар’єри зголосилося 18 компаній. Для порівняння — торік їх було аж 35. «Частина компаній відмовилася, бо їм просто в умовах кризи немає чого запропонувати студентам та випускникам», — каже Ольга Корчевна, директор центру «Перспектива» КНЕУ. Та пані Корчевна переконана: попри зменшення кількості учасників якість залишилася на високому рівні.

А ті, хто все-таки своїх представників на зустріч направив, увагою студентів обділені не були. Біля кожного стенду вже протягом першої години зібралися чималі черги. Майже всі компанії пропонували студентам на місці заповнити аплікаційні форми. Частина ж молоді прийшла уже із заздалегідь заготовленими резюме. «Ось це — я, — каже одна дівчина, простягаючи представнику компанії своє резюме. — Що ви можете мені запропонувати?» Та відповідь студентку засмутила. Як з’ясувалося, на сьогодні місця для молодої спеціалістки немає. А от Ірина, представниця іншої компанії, переконує: їм кадри потрібні, щоправда, і тут одне «але»: перевага надається випускникам, а не студентам. Сюди ж прийшли, щоб просто про себе заявити. «І як тільки закінчите навчання — приходьте до нас», — каже пані Ірина.

П’ятикурсниці Вікторія та Катерина неодноразово залишали свої резюме на подібних Днях кар’єри, заповнювали анкети, але гарних пропозицій ще не отримували. «Приміром, пишеш, що бажаєш працювати у фінансовому відділі, а тобі приходить пропозиція на адміністративний. Або ж пропонують стажування на безоплатній основі», — кажуть дівчата. Та надію не втрачають і цього дня залишили свої дані представникам аж трьох компаній.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.