Запоріжжя

Промисловість регіону стала заручницею уряду

Негативний вплив світової економічної кризи, вважає голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух, ще більш підсилюють недалекоглядні, а інколи невмотивовані рішення.

— Запорізький алюмінієвий комбінат, що нині фактично опинився перед загрозою зупинки, — лише один з прикладів, який ілюструє, до чого призводить така політика, коли майже півроку ніяк не можуть вирішити: надавати підприємству диференційований тариф на електроенергію чи ні, — зазначив він. — А Президент України відреагував на нещодавні події навколо ЗАлКу і звернувся до Кабінету Міністрів з вимогою забезпечити виконання урядового рішення щодо введення диференційованого тарифу з боку НКРЕ.

Проблеми виникли й на металургійному комбінаті «Запоріжсталь», який енергетики погрожують відключити від електропостачання через борги. Причому напружену ситуацію тут створено штучно, бо держава заборгувала одному з найбільших у регіоні експортерів продукції значну суму коштів із відшкодування податку на додану вартість. Не виконуються й обіцянки щодо першочергового відшкодування ПДВ тим підприємствам, де утворилися борги із заробітної плати.

— Сьогодні ми бачимо, що відшкодування ПДВ здійснюється у «ручному режимі», — висловив своє невдоволення голова обласної виконавчої влади. — Підприємствам гроші не повертають, але вимагають, щоб вони все сплачували своєчасно і в повному обсязі. Така політика вимиває обігові кошти та ще більше погіршує і без того непросту ситуацію.

Наразі загальний борг перед запорізькими підприємствами з відшкодування податку на додану вартість становить нечувану суму —

1 мільярд 150 мільйонів гривень. Тому для розв’язання проблеми обласна державна адміністрація хоче звернутися до Державної податкової адміністрації України.

Микола МАНЬКО.

Хмельницький

Пішли назустріч орендарям

Депутати Хмельницької міської ради зменшили на 20 відсотків орендну плату за землю для підприємців. Такий крок дозволить малому та середньому бізнесу вижити в часи кризи і зберегти робочі місця. Нові тарифи діятимуть до кінця року.

Ірина КОЗАК.