На вчорашньому засіданні уряду пролунали оптимістичні заяви. У вступному слові Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко стверджувала, що всі ключові галузі економіки у березні порівняно з лютим цього року дали приріст виробництва.

Кабмін затвердив постанови, якими, зокрема, передбачає укласти кредитну угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку, Світовим банком і Європейським інвестиційним банком про виділення коштів на модернізацію української газотранспортної системи у І кварталі 2010 року. А зацікавленим міністерствам та відомствам доручено розробити впродовж 2009 року план-графік заходів з модернізації української ГТС і техніко-економічне обгрунтування цього проекту.

А напередодні Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні прийняв пакет постанов, які передбачають антикризові заходи, в тому числі й ті, які не були законодавчо затверджені парламентом. За повідомленнями ЗМІ, цими постановами, зокрема, підвищено на 2 відсотки розцінки на газ для промислових підприємств, а також на 5 відсотків — для населення, яке споживає більш як 2,5 тисячі кубометрів, та на 10 відсотків для тих, хто споживає понад 6 тисяч кубометрів газу. Також у 3,5 разу підвищено розцінки на електроенергію тим людям, котрі споживають понад 600 кіловат на місяць. Уряд також збільшив суму відрахувань до Пенсійного фонду для малого бізнесу з 84 до 207—312 гривень на місяць, затвердив постанови про збалансування фінансового плану НАК «Нафтогаз України» та бюджету Пенсійного фонду, виділивши «Нафтогазу» понад 6 мільярдів гривень, про рекапіталізацію комерційних банків, у яких введено тимчасову адміністрацію НБУ.

«Цей пакет антикризових постанов дає можливість збалансувати фінансову систему країни, дає можливість Україні бути більш сильною перед викликами глобальної світової фінансово-економічної кризи, і, безумовно, сподіваюсь на те, що прийнятий пакет рішень також буде в основі чергового перегляду програми співпраці між Україною і Міжнародним валютним фондом», — наголосила на брифінгу Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

* * *

У Головному юридичному управлінні Верховної Ради не змогли прокоментувати, наскільки «правовими» є ухвалені рішення уряду, оскільки їх досі не розміщено на урядовому порталі, офіційному веб-сайті Кабінету Міністрів і не опубліковано в ЗМІ.

* * *

Президент України Віктор Ющенко схвалив рішення уряду стосовно антикризових заходів для відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом. «Економічну та соціальну політику в державі формує уряд — це його персональна відповідальність. І тому будь-які кроки, які здійснює уряд щодо формулювання того або іншого питання, є його винятковою компетенцією», — сказав глава держави в інтерв’ю журналістам. В. Ющенко також повідомив, що доручить своєму апарату провести експертизу рішень уряду, зазначивши, що не всі вони «ідеальні», та знову закликав парламентаріїв ухвалити законопроекти, які допоможуть відновити роботу з місією МВФ в Україні.

* * *

«Голос України» попросив прокоментувати рішення уряду представників двох найбільших парламентських фракцій.

«За ті законопроекти, які ведуть до зубожіння українського народу і всієї держави, Партія регіонів не голосувала і не буде голосувати. Ми не розуміємо дій уряду, який іде на поводі МВФ і не відстоює своїх позицій», — пояснив Олександр Єфремов.

А ухвалені Кабінетом Міністрів постанови депутат розцінює як перші ознаки диктатури та тоталітаризму в нашій країні. «Коли Прем’єр-міністр, не маючи ще остаточної влади, вже приймає такі рішення, то можна уявити, що буде, якщо цій людині дати владу, не обмежену іншими векторами». Депутат застеріг усіх керівників від виконання цих рішень. За його словами, виконання антикризових рішень тягне за собою кримінальну відповідальність виконавців.

А за словами Остапа Семерака (БЮТ), уряд правильно зробив, ухваливши відповідні рішення для того, щоб вийти із ситуації, що склалася. На думку парламентарія, нині не час вішати на когось ярлики, а час робити певні кроки, які дали б можливість стабілізувати ситуацію на фінансовому ринку та отримати допомогу міжнародних фінансових інституцій. Заяви представників Партії регіонів про нелегітимність ухвалених постанов депутат вважає першим завданням опозиції. Адже саме на неї покладено завдання контролювати дії влади.