Одинадцять працівників шахтобудівного управління №5 ВАТ «Донбасшахтобуд», які в понеділок відмовились підніматися на-гора до погашення боргів у зарплаті, призупинили акцію протесту і вийшли на поверхню.

Як повідомлялося, учасники акції виконували роботи на шахті «Чайкине» державного підприємства «Макіїввугілля». За словами голови Донецької шахтобудівної організації профспілки працівників вугільної промисловості Володимира Лащенка, у підрозділах ВАТ отримали лише половину зарплати за грудень і жодної копійки — за три місяці цього року. «Це все обман, що шахтарі і шахтобудівники отримали всю заборгованість. Нема нічого, ані копійки. Тому шахтобудівники вирішили: краще померти там, на робочому місці», — емоційно прокоментував ситуацію керівник профспілки.

Не менш гостро сприйняли акцію протесту в «Макіїввугіллі», яке виступає замовником робіт. «Шахтобудівники не перебувають у трудових відносинах із нашим підприємством і заборгованість у зарплаті — не наша, — зазначила «Голосові України» керівник прес-служби об’єднання Віра Лященко. — Шахтобудівельне управління лише виконувало підрядні роботи на шахті «Чайкине», і підземну виробку шахтопрохідники обрали місцем для оголошення своїх вимог. Після того, як директор шахти Володимир Дроздов поговорив зі страйкарями і роз’яснив, що утворені борги не належать «Макіїввугіллю», учасники акції піднялися на-гора».

За існуючою практикою, кошти на капітальне будівництво вугільні об’єднання отримують із бюджету і потім сплачують їх підрядникам — шахтобудівельним організаціям. А надходження з казни регулярними не назвеш. Протягом першого кварталу макіївські вугільники не отримали на ці цілі ані копійки — так само, як і їхні колеги з інших шахтарських регіонів. Тому шахтобудівникам урвався терпець. Володимир Лащенко повідомив, що страйкуючим робітникам пообіцяли виплатити зарплату не пізніше четверга. Шахтобудівники погрожують поновити акцію протесту в іншій формі, якщо не отримають зарплатні борги в зазначений день. Підтримати колег морально пообіцяли близько 200 шахтобудівників із Шахтарська, які мають намір пікетувати міську раду. Крім того, на засіданні профкому ВАТ Трест «Донецькшахтобудмонтаж» вирішено розпочати безстрокове пікетування Донецької обласної держадміністрації.

Донецька область.