Подібні пропозиції було обговорено під час «круглого столу» на тему «Вдосконалення кримінального законодавства та практики застосування заходів, альтернативних ув’язненню, в контексті міжнародних зобов’язань України», який відбувся вчора в Інституті законодавства Верховної Ради України.

Як зазначив директор інституту Олександр Копиленко, на сьогодні існує гостра проблема обмеження застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту і розширення застосування альтернативних запобіжних заходів. Незважаючи на міжнародні стандарти, статистика діяльності правоохоронних та судових органів України свідчить, що взяття під варту продовжує застосовуватися достатньо часто порівняно з іншими запобіжними заходами. Так, станом на 1 січня 2009 р. в Україні діє 144 тюрми, 145 тисяч громадян засуджено до позбавлення волі. Середня наповнюваність тюрми становить 1000 ув’язнених.

У свою чергу, заввідділом пенітенціарних установ секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Анатолій Палій повідомив, що щорічно майже один мільйон громадян проходить через процедуру затримання правоохоронними органами.

У ході засідання учасники «круглого столу» вказували й на те, що запобіжний захід у вигляді взяття під варту застосовується правоохоронними та судовими органами як зручний для себе засіб. Зокрема, 35 відсотків опитаних працівників органів внутрішніх справ вказують на те, що взяття під варту є засобом кари, 30 відсотків вважають успішним способом подальшого розвитку справи, а 37 відсотків працівників прокуратури розцінююють узяття під варту як ефективне забезпечення явки підозрюваного.

Під час обговорення вкотре було порушено проблему необхідності створення спеціалізованого вищого навчального закладу в Департаменті виконання покарань, який готував би фахівців для пенітенціарної системи.