Ранкове засідання 14 квітня

Перше голосування — за включення до порядку денного трьох антикризових законопроектів — засвідчило: домовленості, про які політики так гордо рапортували з голубих екранів напередодні, зруйнувалися і до широкої коаліції, про яку заговорили з новою силою, ще далеко, як до полюса. Першими, згідно з попередніми домовленостями з урядом, Президентом та лідерами депутатських фракцій, депутати мали розглянути три антикризові законопроекти — розроблені урядом зміни до держбюджету-2009 та деяких інших законів щодо невідкладних заходів із забезпечення енергетичної безпеки, зміни до деяких законів про пенсійне забезпечення стосовно обчислення страхового стажу та проект змін до закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування щодо перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам, внесений депутатом Валерієм Сушкевичем. Проте депутати відмовилися розглядати антикризові законопроекти — жодний проект не набрав 226 голосів для включення до порядку денного. Не голосували Партія регіонів та комуністи. Депутати від БЮТ пропонували оголосити перерву для консультацій, проте Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав не переривати роботу, працювати далі за порядком денним. «Я не встигаю слідкувати за вашими домовленостями», — сказав В. Литвин і запросив лідерів депутатських фракцій зібратися на погоджувальну раду під час планової перерви о 12 годині.

Натомість неполітичні питання на шляху до прийняття не зустрічали жодних перешкод. У першому читанні прийнято урядовий проект закону про державну реєстрацію актів цивільного стану (401 «за»). За словами міністра юстиції Миколи Оніщука, потреба у розробці законопроекту виникла у зв’язку з тим, що на даний час порядок державної реєстрації шлюбів регулюється застарілими нормативно-правовими актами. Крім того, проект направлений на вирішення нагальної на даний час проблеми — неможливості укладання повторного шлюбу особами, що відбувають покарання в установах виконання покарань, та з якими розлучились дружина (чоловік). З цією метою вносяться зміни до Цивільного, Сімейного та Цивільного процесуального кодексів України, а також до Закону України «Про нотаріат».

У першому читанні та одразу в другому та як закон прийнято ще один урядовий законопроект — про внесення змін до статті 25 закону «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства». Головною метою документа є встановлення обов’язку іноземців та осіб без громадянства подавати свої біометричні дані під час оформлення віз у дипломатичних представництвах і консульських установах України за кордоном та під час проходження прикордонного контролю у пунктах пропуску через державний кордон.

Потім депутати розглянули три депутатські законопроекти про внесення змін до закону «Про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення» в авторстві Валентина Ландика (ПР), Олени Кондратюк (БЮТ) та Олени Бондаренко (ПР). Профільний комітет рекомендував прийняти за основу всі три законопроекти, але депутати підтримали у першому читанні лише два —проект О. Кондратюк щодо звітності ради, та проект О. Бондаренко щодо вдосконалення стадій прийняття та порядку оприлюднення актів Нацради.

Проект закону про внесення змін до статті 4 Закону «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів», який передбачав запровадити податкові пільги для професійно-технічних навчальних закладів, у авторстві депутата Олександра Васильєва, не набрав достатньо голосів (193 «за»).

Проект закону про структуру, повноваження та особливості правового і економічного режиму майнового комплексу Національного виробничо-аграрного об’єднання «Масандра» відправлено на повторне друге читання.

На погоджувальній раді, яка відбулася під час перерви, лідери фракцій, як повідомив Володимир Литвин, обговорювали подальшу долю трьох антикризових законопроектів, які депутати не включили до порядку денного зранку. І вирішили так: у разі звернення Президента України щодо необхідності розгляду цих документів парламент розгляне пропозицію глави держави. За словами глави парламенту, під час погоджувальної ради було знайдено порозуміння серед фракцій з приводу розгляду цих законопроектів. Домовилися також, що 14 травня парламент визначиться з податковими законопроектами, які до цього часу мають пройти розгляд у профільних комітетах.

В. Литвин також не виключив, що у четвер, 16 квітня, парламент може повернутися до розгляду антикризових законопроектів, які наразі не знайшли підтримки сесійної зали.

У цілому прийнято проект змін до Закону «Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання», внесений депутатами від різних фракцій (353 «за»).

У цілому також прийнято депутатський законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо структури податкової міліції та соціального захисту її працівників (352 «за»). Закон спрямовано на впорядкування діяльності органів податкової міліції державної податкової служби України і посилення ефективності протидії корупції та злочинності у сфері оподаткування.

Проекти законів про наукові парки та про внесення змін до закону про телебачення і радіомовлення відправлено на повторне друге читання. У першому читанні прийнято проект закону про прокуратуру України (проект депутата Віктора Швеця) та урядовий законопроект про внесення змін до Закону «Про захист від економічної конкуренції». Депутати також включили до порядку денного законопроект про заборону грального бізнесу в Україні (автор — депутат від Партії регіонів Григорій Смітюх).

Розглянувши два законопроекти про внесення змін до деяких законів щодо відрядження військовослужбовців до державних органів та установ, парламентарії підтримали в цілому депутатський законопроект авторства Анатолія Гриценка, Олександра Кузьмука та Миколи Петрука, згідно з яким розширено коло державних органів, установ і організацій, до яких можуть бути відряджені військовослужбовці для виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки з залишенням на військовій службі. У цілому також ухвалено урядові проекти законів про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення справності та модернізації озброєння і військової техніки Збройних Сил України та «Про запобігання захворюванню на СНІД».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.