Двадцять чотири—двадцять сім тисяч гектарів щодня сіють хлібороби Хмельницької області. Такі темпи випереджають плани. На початок тижня уже засіяно понад 200 тисяч гектарів. Це майже наполовину більше, ніж торік.

Усього ж намічено відвести під ярі зернові близько 600 тисяч гектарів. У ці дні посів ранніх зернових наближається до завершення. Найбільші площі — понад 110 тисяч гектарів — відведено під пивоварний ячмінь.

Швидкими темпами працюють у Красилівському, Теофіпольському та Чемеровецькому районах, де вже засіяно від 15 до 20 тисяч гектарів. Однак є й такі, де насіння вдалось вкинути в ріллю всього на парі тисяч гектарів. Тож можна прогнозувати: деінде буде засіяна лише частина орних земель. На жаль, господарствам не вистачає ні фінансових, ні матеріальних ресурсів, щоб вийти в поле.

Порівняно з минулим роком помітні зміни в структурі посівного клину. Вже тепер насіння цукристих зароблене на площі майже у 15 тисяч гектарів, а це половина від запланованого. Порівняно з торішніми показниками бурякове поле в області має зрости на п’ять тисяч гектарів. Лідерами тут стали Шепетівський та Волочиський райони. Водночас у семи районах узагалі не планується вирощування цієї культури. Серед найвагоміших причин — відсутність переробних підприємств.

Паралельно із посівною в господарствах підживлюють озимі. Найбільше турбуються про ріпакові посіви. Однак підгодувати всі культури доволі складно через дорожнечу добрив та брак коштів. Та оскільки фахівці стверджують, що 94 відсотки озимих нині у доброму та задовільному стані, хлібороби і надалі покладають надії на милість природи і сподіваються на щедрий урожай.