Доля студентів — у гаманцях батьків

Комітет з питань науки і освіти рекомендує Верховній Раді відхилити проект закону про внесення змін до статті 64 Закону України «Про вищу освіту» (щодо відтермінування плати за навчання).

Автори законопроекту пропонують дозволити ВНЗ надавати відстрочку до одного року студентам-контрактникам.

Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради констатує, що чинне законодавство не забороняє вузам відтерміновувати плату на навчання, що практикується за згодою сторін.

На засіданні зазначалось, що зобов’язання надавати відстрочку призведе до дефіциту коштів, призначених для виплати заробітної плати викладачам та оплати комунальних послуг. Це спричинить також негативну реакцію колективів ВНЗ приватної форми власності, єдиним джерелом фінансових надходжень яких є плата за навчання.

Думки з приводу

За словами представника Спілки молодих політологів України Андрія ЯРЕМЕНКА, проблему з оплатою за навчання у ВНЗ уже зачепили або зачеплять найближчим часом 35—40 відсотків студентів-контрактників. Якщо її не возв’язати на законодавчому рівні, то багато вузів недорахуються понад третини студентів. «Держава не повинна стояти осторонь від ситуації, що склалася. Тому Верховна Рада має підтримати студентів», — наголосив лідер.

З ним погодився голова Всеукраїнського молодіжного громадського об’єднання «Фундація регіональних ініціатив» Михайло ЛЕБЕДЬ, який зазначив, що у деяких вузах уже відраховують студентів, хоча багатьом із них удається домовитися з ректорами про відстрочення оплати. «Однак така домовленість має односторонній характер, ректор чинить так, як вважає за потрібне, оскільки ніхто не регламентує його дії», — стверджує Михайло (за повідомленнями Укрінформу).

Екс-міністр освіти і науки Станіслав НІКОЛАЄНКО стверджує, що до нього звертаються багато студентів-контрактників, батьків, активістів «Студентської платформи» з приводу неможливості своєчасно оплачувати навчання.

— Вихід один, — переконаний Ніколаєнко. — Терміново за участю студентського самоврядування вивчити ситуацію, виявити тих, хто реально не в змозі платити. Потім підрахувати річну вартість навчання і внести зміни до бюджету.

Можливо, варто відновити державне кредитування оплати за навчання (механізм діяв до 2009 року, щорічно виділялося близько 15 мільйонів гривень).

— Якщо на підтримку банківської системи дали 40 мільярдів гривень, то невже не можна знайти 120—150 мільйонів для молоді? Це має зробити уряд найближчим часом, — зазначає Станіслав Ніколаєнко.