Іван КИРИЛЕНКО (Блок Юлії Тимошенко)

— Погоджувальна рада подала добрий знак для всієї України — вітчизняний політикум у цих непростих умовах таки може подолати свої політичні амбіції і попрацювати на країну. Ми домовилися, що антикризова програма не буде виключно урядова, а буде спільним надбанням і опозиції, і коаліції, і уряду. Нам треба задуматися ще про одне: накласти мораторій на надмірне політиканство, основою якого є безперервне нагнітання істерії довкола дочасних виборів парламенту. Для їх проведення немає ані правових, ані політичних, ані моральних підстав. Ми здатні об’єднатися супроти біди. І потенціал у діючому парламенті для цього є. Зараз і уряд, і коаліція, і опозиція вже подали близько 40 антикризових законопроектів. У них немає навантаження на громадян чи збільшення податкового тиску на прозоро працюючу економіку. Уряд не сидить, склавши руки, і вже діє адекватно ситуації і вирішує найболючіші проблеми. Державний бюджет за перший квартал виконано, перевиконано доходи Пенсійного фонду. Завдяки тому, що Верховна Рада прийняла низку антикризових законопроектів, МВФ поновлює співпрацю з Україною, і ми можемо розраховувати на допомогу міжнародної спільноти.

Анатолій ГРИЦЕНКО (Блок «Наша Україна-Народна самооборона»):

Середина квітня — а дотепер не вирішено два ключових питання, й їх вирішення залежить від Президента, як Головнокомандувача Збройних Сил. Питання перше — чисельність Збройних Сил у поточному році. Такий законопроект мав би бути внесений ще у грудні минулого року, щоб кожен військовий і працівник Міністерства оборони, сам Президент і так само народні депутати знали, якою хоче бачити армію Верховний Головнокомандувач. Тому наполеглива пропозиція Президенту: невідкладно внести цей документ. Дотепер не внесено й законопроект, який може внести виключно Президент, про допуск підрозділів іноземних держав для участі у військових навчаннях на території України. До нашого комітету вже почали надходити звернення від спілок офіцерів, військових про те, навіщо проводити військовий парад на День Незалежності. Я просив би Президента не приймати рішення про проведення військового параду, оскільки це буде негативно сприйнято і у Збройних Силах, і у суспільстві.

Микола АЗАРОВ, Партія регіонів:

— Що цікавить уряд Тимошенко? Лише одне — отримати кредит МВФ. У результаті замість реалістичних змін до бюджету, які передбачали б соціальний захист, підтримку реального сектора, ми бачимо так звані зміни, мета яких лише одна — узаконити ті безчинства, безвідповідальність, що відбуваються у системі нафтогазу. Крім цього, нічого в цих законах немає. Другий законопроект — це фактично розвалити систему спрощеного оподаткування. А третій законопроект — це фактично обмежити право наших людей на отримання пенсій. Чи може Партія регіонів піти на це, закривши очі? Звичайно, ні.

Микола ШЕРШУН, Блок Литвина:

— Всесвітня організація охорони здоров’я вже б’є на сполох, адже щорічно у світі встановлюють 12 мільйонів онкохворих людей. В Україні щороку реєструють 165 тисяч нових випадків онкозахворювань. При цьому через несвоєчасну діагностику онкологічних захворювань до 40% хворих помирають протягом одного року після встановлення діагнозу. Для нашої держави проблема діагностики онкологічних хвороб підсилюється ще й складною соціальною та екологічною ситуацією, насамперед пов’язаною з наслідками Чорнобильської катастрофи. Зростає кількість фактів раку щитовидної залози серед дітей, чиї батьки у 1986-му отримали свою дозу радіації. Сьогодні лише в Рівненському обласному онкодиспансері на обліку перебуває 16 тисяч хворих, яких уже ніде розміщати. Сотні звернень написали народні депутати від Рівненщини, а також керівництво області з проханням добудувати диспансер. Обіцянки давали прем’єр і Президент. Але далі — глуха стіна.

Петро СИМОНЕНКО, Комуністична партія:

— Ми запропонували конкретну програму антикризових заходів, але представники потужного бізнесу не хочуть її приймати. Наріжним каменем цієї програми є фінансове оздоровлення економіки, але не за рахунок оббирання людей, а через державне фінансування стратегічно важливих підприємств, контролю за використанням бюджетних коштів. Ми внесли законопроект, яким пропонується запровадити мораторій на відчуження майна на період дії антикризових заходів. Ми наполягаємо на тому, щоб усі валютні кредити треба повернути у гривнях за тим курсом, за яким він видавався. Ми наполягаємо на ліквідації ПДВ і заміні його податком із обігу. Ми наполягаємо на встановленні державної монополії на виробництво та обіг тютюнових та горілчаних виробів.

Записала Юліана ШЕВЧУК.