Бюджети деяких областей взялися гасити позички агропідприємств

Голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші побував у господарствах, які, так би мовити, роблять погоду в аграрному комплексі краю, але тепер опинилися над економічною прірвою.

Одне з таких розташоване в селі Пузняківцях Мукачівського району. Щомісяця воно постачає супермаркетам, здебільшого, до трьох тонн кролятини. Донедавна тут закуповували молодняк в Угорщині, та після девальвації гривні взялося вирощувати його на власних фермах. Собівартість кілограма м’яса — 36 гривень, ціна у супермаркетах — понад 50 гривень. За словами керівника господарства Олександра Неймо, понад два мільйони гривень кредиту взяли на реконструкцію приміщень. Щомісяця на виплату відсотків доводиться віддавати близько 30 тисяч гривень. У минулі роки 12 відсотків річних по ставках компенсувала держава, ще три відсотки — область. Але із січня підтримки з боку держави не маємо. Тому змушені брати кредитні канікули. Звісно, заборгованість перед банком зростає.

У схожій ситуації й птахоферма в селі Ізі Хустського району. За останні шість років у її розвиток вкладено майже 12 мільйонів гривень. Щорічно тут вирощували до 300 тисяч курчат і реалізовували майже 2 мільйони яєць. Її керівника Марію Орос тривожить те, що кредитні зобов’язання можуть звести нанівець оптимістичні прогнози.

— Беручи торік кредити на будівництво цеху та закупівлю нових ліній, розраховували на довгострокову компенсацію кредитних ставок, — каже вона. — Нині без дотацій та державної підтримки важко. Щомісяця зростає борг перед банком. Тим часом основні конкуренти з інших областей уже готові придбати нашу птахоферму.

Як повідомив голова облдержадміністрації, на сплату відсотків за кредитами аграріїв із обласного бюджету виділено 700 тисяч гривень. Кошти вже розподілено між фермерськими господарствами. Але до нового врожаю ще далеко. Тому до фінансування обласної програми підтримки аграріїв вносяться зміни з тим, щоб вони не залишилися наодинці зі своїми проблемами.

Закарпатська область.

P. S. За даними управління агропромислового розвитку Закарпатської облдержадміністрації, для проведення весняно-польових робіт аграріям області необхідно 135 мільйонів гривень.