П’ять господарств Одещини вирішили об’єднатися, щоб протистояти диктату посередників

Керівники п’яти сільгосппідприємств Ізмаїльського району вирішили об’єднатися в кооператив «Бессарабська зернова компанія». Ініціатором проведення установчих зборів став директор агрокомпанії «Свобода», Герой України Володимир Видобора. Господарство, яким він керує, в Одеській області вважається для нинішніх нелегких часів, прямо скажемо, нетиповим.

Кілька цифр: запасів пального в «Свободі» на рік уперед, а кожний механізатор одержує близько двох тисяч гривень на місяць.

Створений кооператив — неприбутковий. До речі, така форма «сільгоспоборони» широко поширена в європейських державах.

Володимир Видобора його подальшу діяльність бачить як злагоджений механізм для вирощування, переробки й реалізації продукції.

Селянська кмітливість Володимира Видобори в принципі властива кожному, хто працює на землі. Давно відомо, що пальці, стиснуті в кулак — це сила. Економічний ефект майбутнього кооперативу не потрібно розраховувати за складними схемами, його видно неозброєним оком. Ось простий приклад — сьогодні селяни купують дизпальне по 5,7 гривні за літр. А об’єднаний кооператив у змозі придбати у виробника партію пального в 1000 тонн по 4 гривні за кілограм (1 літр — 0,83 кг).

Члени кооперативу «Бессарабська зернова компанія» бачать підводні рифи на шляху здійснення своєї ідеї. Ось один з них — як реалізовувати свою продукцію? Віддавати посередникам? Але тоді шкурка вичинки не варта. Укладати договори про поставки із супермаркетами? Де гарантія, що вони вчасно розраховуватимуться за проданий товар? Вихід у цій ситуації є — відроджувати зниклі колгоспні ринки. Вони можуть називатися інакше, скажімо, оптово-роздрібні продовольчі. Але суть залишається колишня — кооператив, будучи власником подібного ринку, може без посередників реалізовувати свою продукцію. А якщо треба, то зі своїм товаром піде на зустріч до споживачів. Мова — про реанімацію ідеї сільгоспярмарків у містах.

У «Свободі», якою керує Володимир Видобора, навіть у найважчі часи не було скорочено жодної посади, не звільнено жодного працівника. Паличкою-стукалочкою стало тваринництво. У той час, як у сусідів поголів’я скорочувалося, тут навпаки — зростало.

Сам директор агрокомпанії впевнений: в умовах світових коливань цін на соняшник, рапс, пшеницю ціни на тваринницьку продукцію тільки зростатимуть. Собівартість кілограма свинини в господарстві 8,5 гривні. Продають її аграрії по 18 гривень за кіло живої ваги. Тобто тваринництво перетворилося на прибуткову галузь.

— Якби ми, — каже Володимир Видобора, — продавали з вирощеного нами м’яса ковбасу, напівфабрикати, тушонку, то прибутки зросли в декілька разів.

Одеська область.

Фото Валерія ДРУЖЕНКА.