Разом із весною оживають надії політичних партій та об’єднань повернути симпатії виборців

Прийшли до влади і...

— Блок Юлії Тимошенко, — аналізує громадсько-політичну ситуацію в області відомий черкаський політолог, доктор історичних наук Віталій Масненко, — як засвідчили наші опитування, має підтримку 17—18 відсотків потенційних виборців.

Вірними «Нашої України», зазначає Віталій Масненко, залишається щонайбільше три-чотири відсотки виборців.

Професор В. Масненко переконаний: нині розчароване суспільство адекватно відповідає на неспроможність влади впоратися з проявами фінансово-економічної кризи, врешті, на їх вперте небажання згуртуватися перед загрозою обвалу вітчизняної економіки.

Ще одна причина зневіри «електорату» — нескінченні «розборки» між собою місцевих лідерів. Чвари і звинувачення вихлюпуються на сторінки преси, лунають з екранів телевізорів. Що ближче до виборів, то запеклішою стає боротьба.

Не пройшов торік поза увагою громадськості й арешт спочатку одного з голів райдержадміністрації, а потім голови райради, яких правоохоронці затримали на гарячому — при отриманні ними хабарів. Проти обох керівників району, прихильників «Нашої України» і БЮТу, активних учасників «помаранчевої» революції, порушено кримінальні справи й нині вони під вартою чекають суду.

Опозиція удає, що наступає

Крім розрекламованого Партією регіонів мітингу-протесту «Кризі — стоп», який у Черкасах пройшов ніби за рознарядкою, більше ніяких ініціатив і заходів від обласного осередку ПР поки що не чути. Натомість тутешні ЗМІ почали обговорювати внутріпартійне життя регіоналів. Приводом для цього послужили публічні заяви екс-лідерів обласної та міської партійних організацій про нібито незаконне їх зміщення з керівних посад. Зокрема, голова фракції Партії регіонів у Черкаській міськраді і колишній голова черкаської міської організації ПР Віктор Горкун у своїй публікації на шпальтах місцевої газети назвав зміни у верхівці партійного осередку «рейдерським захопленням партійної організації». Незадоволені члени партії, котрі підтримують Віктора Горкуна, звернулися за роз’ясненням до лідера Партії регіонів Віктора Януковича. Крім обурення «черкаським переворотом», автори листа пропонують керівництву партії обстоювати позицію переходу до мажоритарної виборчої системи. Тоді, на переконання рядових регіоналів, навколо лідера партії з’являтиметься «менше корисливих прилипал».

Обласна організація Комуністичної партії обрала інший спосіб спілкування з виборцями. Маючи у своєму розпорядженні фінансові ресурси, її активісти наполегливо працюють на ниві політичної реклами. Майже щотижня в ефірі обласного радіо звучить передача за їх участю. Утім, палкі старання комуністів «дійти до кожного» мало спрацьовують. За проведеним опитуванням політолога Віталія Масненка, частина виборців, котрі раніше голосували за КПУ, тепер віддають перевагу Партії регіонів, або ж, розчаровані, зовсім не збираються за когось голосувати. Така само картина і в обласній організації СПУ. Не потрапивши до парламенту, соціалісти на місцях втратили чимало своїх прихильників.

У чотирьох територіальних громадах області: селах Гусакове Звенигородського, Заліське і Криві Коліна Тальнівського, Кочубіївка Уманського районів 15 березня відбулися позачергові вибори сільських голів. За результатами голосування перемогу здобули Володимир Теліженко, Галина Сусла, Ольга Дяченко, Галина Долгова. Всі новообрані сільські голови — безпартійні.

— Це ще раз переконує, — коментує професор Масненко, — що вибори в органи місцевого самоврядування повинні проводитися на мажоритарній основі.

Нехай онуки змінять цю країну на краще

На тлі «візантійщини» у вже згаданих обласних осередках Народна партія та Блок Володимира Литвина позиціонуються як стабільна, поміркована і надійна політична сила. До її 812 первинних парторганізацій входить понад 15 тисяч осіб. Народники мають згуртовану фракцію в обласній раді. Два члени партії працюють головами районних рад, шестеро — заступниками голів райдержадміністрацій, 17 —начальниками районних відділів та управлінь, 141 «литвинівець» очолює сільські та селищні ради.

Народники мають в області свою газету, часто виступають у місцевих ЗМІ, проводять благодійні акції. Голова обласної організації, народний депутат України Сергій Терещук щотижня буває на окрузі, зустрічається з однопартійцями та виборцями, вирішує їхні найболючіші проблеми. «Та все ж, — констатує політолог Віталій Масненко, — попри системну і відповідальну роботу з виборцем, народники зараз мають близько 4—5 відсотків голосів».

Позитивно сприймають нових, молодих політиків, таких, наприклад, як Арсеній Яценюк. Його політична сила «Фронт змін», котра в області організаційно навіть не завершила своє формування, за проведеним опитуванням, уже має підтримку 6—7 відсотків виборців. Приїзд лідера «Фронту змін» в область викликав велику зацікавленість жителів Черкас та районів, де йому вдалося побувати. У цьому, напевно, також є психологічний момент. Люди не можуть жити без віри і надії. Вони, після гірких розчарувань, все-таки повинні на когось і на щось сподіватися. «Нехай наші онуки спробують змінити на краще цю країну», — казали на зустрічах з 34-річним політиком старші люди.

Черкаська область.