На Луганщині ринкові ціни на овочі навіть вищі, ніж в середньому по Україні. Незважаючи на певні досягнення у виробництві капусти, моркви, буряку й картоплі, «борщовий кошик» в області залишається дорогий.

Причини такої ситуації — крім зростання цін на енергоносії — у відсутності системи закупівлі й заготівлі овочевої продукції, ринки збуту монополізовано, тому доступ товаровиробників до них важкий.

Змінити ситуацію в керівних кабінетах області збираються, зокрема, за рахунок збільшення обсягів виробництва овочів у великих господарствах, що дасть змогу формувати товарні партії продукції й регулярно виходити з ними на регіональні ринки. Поки що питома вага овочів, вирощуваних на обійстях і дачних ділянках, становить 97 відсотків.

Глава облдержадміністрації Олександр Антіпов закликав градоначальників розібратися з реалізацією овочів на ринках, де необхідно — знизити збори. На його думку, здешевлення можна домогтися й розвиваючи інфраструктуру зберігання. Це дасть змогу також збільшити зайнятість сільського й міського населення.

Луганська область.