У Немовичах місцеві жителі та міліція збилися з ніг, шукаючи палія, який занадився нищити скирти

У селі Немовичі Сарненського району завівся палій. Cвою чорну справу він робить по ночах, коли селяни сплять. Перший підпал скоїв вночі 25 жовтня минулого року — тоді згоріла скирта соломи у господарстві місцевої вчительки Любові Крат. А далі з невеликими перервами горіли скирти сіна та соломи й в інших мешканців села, як правило, людей небагатих, неконфліктних, яким й мститися нема за що. Загалом збитків зазнало більше десяти господарів. Остання пожежа була у господарстві пенсіонера Олександра Малаша.

Зазвичай копиці з сіном та соломою господарі розміщують поблизу хлівів — так зручніше носити корм худобі. Тому вогонь з палаючих скирт міг би легко перекинутись і на хліви та будинки, чимало із яких у цьому поліському селі зроблені з дерева.

— Це ще добре, що сільрада свого часу забрала на свій баланс колишню колгоспну пожежну команду, — розповідає секретар Немовицької сільської ради Микола Колядко. — Тому ми оперативно гасили ці пожежі. А якби довелось чекати підмоги з райцентру, хто знає, чим би все закінчилось.

Звичайно, селяни занепокоєні частими підпалами, які завдають їм чималих збитків: сіно ж коштує недешево, самим заготовити його теж клопітно. А після пожежі залишки скирт непридатні навіть на підстилання худобі. Вони готові співпрацювати з міліцією, аби виявити зловмисника. Навіть влаштовували чергування по ночах у селі, але палій, схоже, знав про це, тож скоював підпали по закінченні патрулювання.

Як повідомили в Сарненському райвідділі міліції, його співробітники відпрацьовують різні версії підпалів, але поки що в інтересах розслідування не хочуть їх розголошувати, оскільки це може зробити палія ще більш обережним.

Рівненська область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.