Ви коли-небудь чули про баобаб? Це дерево характерне для тропічної Африки, а незвичайне воно тим, що живе до п’яти тисяч років. Ще баобаб знаменитий своїми колосальними розмірами. Подумайте тільки: при порівняно невеликій висоті (максимум — 25 м) стовбур Баобаба досягає 10 м у поперечнику. Нагорі стовбур розділяється на товсті, майже горизонтальні гілки, що утворюють велику крону (до 40 м у діаметрі). Взимку, коли листя на баобабі немає, воно схоже на дерево, що росте корінням догори.
Чому корінням догори?
Існує африканська легенда, за якою Творець спершу посадив баобаб у долині річки Конго. Але коли дерево почало
«скаржитися» на вологість, Творець пересадив його на схил Місячних гір. Та й це місце не сподобалося баобабові. Тоді бог розлютився, вирвав його і кинув на суху африканську землю. З тих пір баобаб і росте коренями догори. А в міфології багатьох африканських народів баобаб уособлює життя, родючість і виступає охоронцем землі.Резервуар для води
У сезон дощів пориста деревина баобаба вбирає воду, як губка. Це, між іншим, і пояснює незвичайну товщину дерев, що є величезним водним резервуаром. Цей запас рідини баобаб використовує взимку, в посушливий період дерево зменшується в обсязі й скидає листя. У період з жовтня по грудень баобаб квітне. Квіти досить великі — до 20 см у поперечнику, білі з п’ятьма м’ясистими пелюстками і численними пурпурними тичинками. Розцвітають увечері й живуть усього лише одну ніч, приваблюючи своїм неймовірним ароматом... кажанів.
Усі частини баобаба — в діло
Після того, як квітка перецвіла, на її місці розвиваються довгасті плоди, що нагадують огірки або дині. Всередині плодів — кислувата борошниста м’якоть з чорними насінинами. Ці плоди їстівні, їх просто обожнюють мавпи. Тому місцеві жителі прозвали цю рослину
«мавпячим хлібним деревом». До речі, про місцевих жителів. Вони досить активно використовують майже всі частини незвичайного дерева-гіганта. З кори, приміром, отримують грубе, міцне волокно, з якого, у свою чергу, виготовляють рибальські сіті та мотузки, тканину. Молоде листя додають у салати, а висушене використовують як спеції. М’якоть плодів багата вітамінами С та В. Її висушують і перемелюють на порох. А його вже розводять у воді й виходить напій, чимось схожий на наш лимонад. Насіння баобаба смажать і заміняють ним каву. Оболонка плоду, сік і насіння використовують ще й у місцевій медицині — як засоби проти різних лихоманок і дизентерії. А з легкої і м’якої деревини стовбура роблять човни.Фото з сайту www.africana.ru