Світовий банк знизив прогноз ВВП України на 2009 рік до-9 відсотків — про натяк на стагфляцію і об’їзні дороги.

 Місія МВФ відновила свою роботу — про маяк прямо за курсом.

 Оприлюднено схему фінансування недобудів — про рух як життя.

Ліпші часи ще попереду

Найпесимістичніший прогноз від Світового банку (СБ) не носили на язиках і двох днів, бо це не звістка про дату виборів Президента. Політикум уже налаштовує країну переобирати, тому все наболіле, як повноваження Фонду держмайна, відкладається до ліпших часів. Поза тим ВВП це не якесь НЛО, а конкретний результат праці всієї країни в цінах і податках. І його падіння за підсумками року, як передбачає СБ, означає, що ми втрачаємо ресурс, необхідний для створення робочих місць і доходів сімейних бюджетів, життєдіяльності країни. Ось чому, до слова, роботу урядів оцінюють не так за їхніми програмами, як за динамікою економічного розвитку, того саме ВВП. Мінекономіки називає прогноз СБ умовним, обіцяючи макроекономічну корекцію після 20 березня. Прямо кажучи, вона назріла й відповідає не менш умовним антикризовим програмам уряду та коаліції. Важко збагнути, чим вони відрізняються одна від одної, обидві пропонують зосередитися на стимулюванні внутрішнього попиту та платоспроможності населення, реабілітації банківської сфери і збереженні інноваційного потенціалу промисловості тощо. Але дві відмінності є: одна програма виконується, інша — в проекті, одна пропонує встановлювати податкові канікули, інша — вважає, що через кризу не на часі. Хоч обидві одностайні — ліпші часи попереду.

Погіршення прогнозу СБ, а я нагадаю, що в грудні минулого року він передбачав економічне падіння у чотири відсотки, пояснюється просто. По-перше, глобальна рецесія триватиме цілий рік. По-друге, уряд, і не він перший, через побоювання втратити електоральні симпатії відкладав невідкладне. А саме — збалансування пенсійної системи та фінансового плану НАК «Нафтогаз України». Авжеж, те саме, чого вимагає МВФ, наполягаючи на тому, що будь-яке суспільство має співвідносити обсяги споживання з результатами своєї праці. А якщо так, то треба думати, як підвищувати її продуктивність. Проблема Пенсійного фонду в тому, що одні пенсії від інших відрізняються у 40—50 разів, і в тому, що загальмувало виробництво. Список боржників перед ПФ очолюють саме підприємства Мінвуглепрому та Мінпромполітики.

Хоч як прикро, СБ не розділив оптимізму уряду, який вважає, що ми фінішуємо цього року з інфляцією у 9,5 відсотка. Там кажуть, матимемо 16,4. А це вже доволі прозорий натяк на загрозу й падіння економіки, і зростання інфляції водночас. Але кризу можна об’їхати. Недарма СБ затвердив кредит для України на 400 мільйонів доларів США в рамках проекту «Покращення автомобільних доріг і безпеки руху». На 30 років. З п’ятирічним пільговим періодом.

Багатообіцяльна місія

Місія МВФ таки відновила свою роботу. Не пам’ятаю хто, але дуже влучно зауважив, що рекомендації МВФ можна порівняти з чищенням зубів. Вони, справді, універсальні й викликають не заперечення, а уточнень на кшталт, якими засобами або скільки разів на день? Із шести антикризових законопроектів, рекомендованих Україні, законодавці прийняли лише два (щодо підвищення акцизів на тютюнові та алкогольні вироби), хоча вже цього тижня можна очікувати на зміни до держбюджету, які стосуватимуться цінових компенсацій вартості імпортного газу.

НАК «Нафтогаз України» приніс чи не найбільше позитивних новин. Нагадаю: він розрахувався вчасно за березень перед «Газпромом», уникнувши штрафних санкцій за відхилення від контрактних закупівель у першому кварталі. Підписав з російським монополістом технічну угоду про поставки і транзит газу у 2009—2019 роках. Погодив вартість імпортного газу, як і обіцяв, на рівні 270—271 долар США за тисячу кубометрів. І головне, обидві компанії зійшлися на тому, що впроваджуватимуть спільно зрозумілі механізми інвестування і кредитування модернізації української ГТС.

Але повернімося до відновлення діалогу з МВФ. Він зберігає шанс на одержання невдовзі другого траншу кредиту «stand by» у 16,4 мільярда доларів США. Це «підлатає» резерви, які Нацбанк використовує для стабілізації курсу гривні до американської валюти. А хто сумнівається в тому, що предметний діалог з МВФ полегшить переговори з інвесторами, з тим само Світовим банком стосовно одержання позики на фінансування дефіциту бюджету. Хіба ми цього не потребуємо? І хіба хто не помітив, як почали зростати акції наших підприємств, щойно стало відомо, що МВФ повертається?

Довгоочікувана схема

Переобрати, відкласти, переглянути, переформатувати... Ці слова найчастіше лунали й не доходили до свідомості. Зате всі почули Президента країни, який повідомив про готовність Нацбанку купити в Державного іпотечного управління (ДІУ) його цінні папери за один мільярд гривень. Це дасть можливість, за словами заступника голови ДІУ Сергія Москаленка, добудувати 250 квадратних метрів житла, простіше кажучи, 16 тисяч квартир. Нагадаю, йдеться про довгоочікувану багатьма схему, про яку я згадував у «Балансі...» за березень. На думку Віктора Ющенка, неідеальну, але знакову. Коротко кажучи, вона дає забудовникам доступ до кредитного ресурсу державних банків через фонд фінансування будівництва, а громадянам — можливість скористатися пільговими іпотечними кредитами на 5—30 років під 14,6 відсотка річних.

Розрахункова ціна у 4,8 тисячі гривень за квадратний метр і сьогодні сприймається як неймовірне. Щомісячний платіж у 2,8 тисячі гривень — як непідйомний. Доступ до пільгового іпотечного кредиту — як проблематичний. Але це вже шанс зрушити будівельну галузь і механізм іпотеки з місця, а, отже, об’їхати кризу, на що нам усі натякають.