Цього пленарного тижня до розкладу засідань Верховної Ради включено 90 питань. Про це повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин на вчорашній погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій і комітетів.

Лідер БЮТ Іван Кириленко від імені коаліції й уряду запропонував перенести розгляд програми діяльності Кабінету Міністрів щодо подолання впливу фінансово-економічної кризи. Він повідомив, що із 27 комітетів лише дев’ять її розглянули. «Ми хотіли, щоб це був об’єднуючий документ», — зазначив лідер бютівців. Водночас він повідомив, що від Партії регіонів надійшли цікаві пропозиції, які ще не встигли розглянути у всіх фракціях і комітетах.

Лідер «НУ—НС» Микола Мартиненко зазначив, що громадянам не потрібні дострокові вибори, а потрібен достроковий вихід із кризи. Він нагадав, що минулого тижня Україна отримала позитивний сигнал від Міжнародного валютного фонду щодо надання кредиту. Отже, підсумував лідер «НУ—НС», парламентарії мають насамперед приймати законопроекти, спрямовані на стабілізацію фінансової системи.

У свою чергу, лідер Партії регіонів Віктор Янукович наголосив, що пропозиції про перенесення розгляду програми уряду цілком справедливі, оскільки грудневий документ — застарілий і його треба переглядати. «Уряду потрібно підготувати реальну та чітку програму і зміни до державного бюджету», — зазначив Віктор Янукович. Крім того, він додав, що регіонали готові брати активну участь у розробці цієї програми. «Ми готові брати участь у розробці цієї програми і ми хотіли б, щоб це була спільна національна програма. Наша мета не дестабілізувати ситуацію, а подолати кризу».

Лідер Блоку Литвина Ігор Шаров також повідомив, що його фракція підтримує пропозицію перенести розгляд антикризової програми, щоб спільно й уважно її підготувати. Водночас він закликав підтримати постанову щодо святкування 64-ї річниці з Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Комуністи, за словами їх лідера Петра Симоненка, наполягатимуть на наданні інформації про підписання в Брюсселі декларації стосовно газотранспортної системи. Крім того, він закликав розглянути зміни до законів про електроенергетику та засади зовнішньої і внутрішньої політики. Водночас, за його словами, треба підготувати законопроекти, які дозволять повертати у державну власність підприємства, які неефективно управляються.

Отже, сьогодні на порядку денному проекти про державну реєстрацію актів цивільного стану та зміни до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

У другому читанні парламентарії обговорять законопроекти про всеукраїнський референдум; про структуру, повноваження та особливості правового і економічного режиму майнового комплексу Національного виробничо-аграрного об’єднання «Масандра» тощо.

Завтра депутати розглянуть питання ратифікації, зокрема, угоди між урядом України та урядом США про співробітництво у сфері науки та технологій. А також проект змін до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо механізму встановлення статусу учасника війни).

У порядку денному четверга — нова редакція змін до Бюджетного кодексу.

«Я побачив налаштованість депутатів на конструктивну роботу», — повідомив після погоджувальної ради глава парламенту Володимир Литвин. Водночас, за його словами, продемонстровано добру волю перенести розгляд постанови про програму діяльності Кабінету Міністрів на пізніший термін. «Сама програма має бути результатом загальної роботи», — наголосив він.

Водночас депутати від фракції Партії регіонів Ірина Акимова, Микола Азаров та Анатолій Кінах заявили: якщо їхні пропозиції не врахують у новій програмі, то регіонали вимагатимуть відставки уряду.