Голова Верховної Ради Володимир Литвин у понеділок прийняв Надзвичайного і Повноважного Посла Королівства Швеція в Україні Стефана Гуллгрена.

Під час зустрічі було обговорено, зокрема, питання стосовно підготовки візиту до України спікера Парламенту Швеції (Риксдагу) Пера Вестерберга, який заплановано на 28—29 травня поточного року.

У цьому контексті В. Литвин та С. Гуллгрен висловилися за активізацію парламентської складової двосторонніх відносин та налагодження системної співпраці по лінії парламентів, що, за словами Голови Верховної Ради, сприятиме «безперервності діалогу на рівні державних інституцій та наших народів».

Сторони також обговорили деякі питання подальшого розвитку співпраці України з Європейським Союзом. «Ми покладаємо великі надії на головування Швеції в ЄС», — заявив В. Литвин.

У свою чергу, посол зазначив, що Швеція, яка головуватиме в ЄС починаючи з другої половини 2009 року, прагне активно розвивати відносини з Україною в усіх сферах, особливо у торгово-економічній, і висловив надію, що візит П. Вестерберга стане ще одним кроком у цьому напрямі.

С. Гуллгрен наголосив, що пріоритетами головування Швеції в Євросоюзі стануть боротьба з наслідками фінансово-економічної кризи, навколишнє природне середовище та клімат, а також розвиток подальшого співробітництва з країнами—сусідами Євросоюзу, зокрема, в рамках «Східного партнерства». У цьому контексті посол висловив сподівання, що за період головування Швеції в ЄС відбудеться активізація переговорного процесу щодо угоди про асоційоване членство Україна—ЄС та угоди про зону вільної торгівлі України з ЄС.

Говорячи про «Спільне партнерство», яке базується на спільній ініціативі урядів Швеції і Польщі, В. Литвин зазначив, що Україна розглядає його як «можливість використати різні форми для реалізації свого європейського курсу».

Торкаючись питання боротьби з наслідками фінансово-економічної кризи, сторони погодилися з думкою про необхідність проведення діалогу як всередині кожної країни, так і міждержавного.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.