За останні дні в рамках активної фази антитерористичної операції українська авіація завдала ударів по базах, скупченні техніки і живої сили збройних формувань «ЛНР». Авіація вдарила по вогневих точках бойовиків, розташованих на схилах териконів біля міста Ровеньки, скупченню сил «ЛНР» у районі Ізвариного та Перевальська, у лісопосадці, що межує з Луганським аеродромом. Частину бронетехніки і живої сили бойовиків було знищено. Серією ударів української авіації були також знищені бази сепаратистів біля міст Алчевськ і Краснодон. Утримують свої ділянки кордону й війська Держприкордонслужби. Однак обстановка в районі проведення АТО залишається напруженою. Озброєні прихильники «ЛНР» озлобилися й постійно обстрілюють позиції сил АТО у визволених населених пунктах — Райгородки, Старої Краснянки, Катеринівки, Дякового, пункту пропуску «Довжанський».

Кривава п’ятниця

11 липня стало чи не найтрагічнішим від дня початку антитерористичної операції на сході України. Як уже повідомлялося, близько 5-ї ранку позиції АТО в Зеленопіллі Луганської області, а конкретно 79-ї аеромобільної та 24-ї механізованої бригад, були розстріляні з «Градів». За офіційними даними, загинуло 19 військовослужбовців і близько ста людей були поранені. До сьогодні вважалося, що найбільших втрат в АТО українська сторона зазнала 14 червня, коли в Луганську було збито літак Іл-76 із 49 військовими. Трагедію під Зеленопіллям сьогодні називають наймасштабнішою за три місяці проведення операції. Свідки, а це військовослужбовці, котрі залишилися в живих, і військові експерти стверджують, що ракетного удару було завдано з боку прикордонної застави РФ.

Колишні артилеристи доказово дійшли висновку, що проведена операція під силу лише досвідченій команді військових. А таких фахівців і високоточної техніки в бойовиків «ЛНР» не може бути. «Судячи з площі, з реальних уражень, вогонь вівся не менш ніж 2—3 дивізіонами «Градів», — уважає досвідчений артилерист Ігор Дзюбенко. — А це 36—48 установок одночасно. При цьому, зважаючи на все, використовувалися снаряди 3—5 найменувань — бронебійні, запалювальні, кумулятивні, осколкові та ін. Ніхто не поставлятиме через кордон снаряди в такій кількості. Не могла така армада реактивної артилерії зібратися на території України в «сепаратистів». Дальність стрільби — до 36 км. Я стверджую: вогонь вівся з території «братньої» Росії».

Одержавши допомогу живою силою й авіацією, українські військові утримують позиції в районі Зеленопілля. Але це дається з великими зусиллями. Бойовики намагаються відновити коридор на кордоні для відновлення поставок зброї та найманців із РФ.

А в ніч із 12 на 13 липня з території РФ у районі Ізвариного в Україну проникли майже 100 одиниць бронетехніки й автомобілів. Про це заявив речник інформаційного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Близько опівночі по силах АТО в районі Ізвариного було завдано масованого артилерійського удару. Згодом з’ясувалося, що вогонь прикривав проникнення в Україну колони бронетехніки й автомобілів з території Росії. За словами Лисенка, артилерія Збройних сил відкрила вогонь на ураження по бронетехніці противника, завдавши значних втрат.

Тривожна обстановка зберігається в Міловському районі. Як повідомляють місцеві жителі, 9 липня вздовж кордону з російського боку пройшла велика колона військової техніки із 17 БТРів і понад 30 тентованих вантажівок. Російські військові пройшли на північ від селища Чорткове і стали табором у районі села Тарасово-Міловське за три кілометри від українського кордону і за 15 кілометрів від Мілового. В районному центрі та його навколишніх селах провокатори поширюють чутки про військове вторгнення Росії незабаром та сіють паніку, закликаючи мешканців якнайшвидше залишати свої місця. Один із таких провокаторів, затриманий тиждень тому, виявився дільничним інспектором міліції. До Мілового прибуло посилення українських прикордонників і міліції.

Ніхто не грається в конспірацію

Про це кажуть мешканці прикордонних населених пунктів і підтверджують військові журналісти. Вони називають конкретні місця, де російська військова техніка безперешкодно перетинає кордон: населені пункти Попівка, Північний, Біленьке Краснодонського району та інші. Прикордонних постів там ніколи й не було. Всі дороги виходять до шахти «Суходільська-Східна», що стоїть серед степу. Звідси можна звернути через селище Урало-Кавказ на Ізварине, а можна прямо заїхати в Суходільськ Краснодонського району. Як розповідають місцеві жителі, через місто щодня їдуть танки, БТРи, в інтервалі з 1.00 до 3.00 ночі. Про це свідчить і військовий журналіст Роман Бочкала, який перебуває сьогодні в області. «Це тільки в Краснодонському районі стільки дірок у кордоні, а що тоді робиться по всій Луганській області? Так ми ніколи не позбудемося сепаратистів, і війна затягнеться надовго», — каже він.

Очевидці також повідомляли, що за одну тільки добу кордон у Луганській області з боку Росії двічі перетнули колони важкої техніки під російськими прапорами. Частина техніки пішла на Суходільськ, Свердловськ та Ізварине, частина — на Луганськ. Пізніше колони техніки пройшли Луганськом. В одному випадку вони рухалися в напрямку до південних кварталів, в іншому — у бік східних. Очевидці налічили в одній колоні до 15 машин бойової техніки — танки, БТРи та ін.

Біля КПП «Ізварине» з російського боку також спостерігається велике скупчення військової техніки. Імовірність прориву кордону в бік України не виключається. «Сьогодні вже ніхто не грається в конспірологію, — зазначає луганський активіст Дмитро Снєгирьов. — Танки йдуть під російськими прапорами, серед них є техніка новітньої модифікації, у тому числі 

Т-90». Росія пішла на Україну неоголошеною війною?

Речник РНБО Андрій Лисенко підтверджує: на територію України в Луганській області війська РФ зайшли на три кілометри і влаштували там засідку. В РНБО припускають, що агресори в такий спосіб намагаються створити коридор, щоб провести на територію України техніку й найманців.

Один удар по цілі, другий — для провокації

Ситуація в обласному центрі дуже напружена. Лідер самопроголошеної «ЛНР» Валерій Болотов оголосив полювання на так звані мобільні групи «Правого сектору». В Луганську почали зупиняти й перевіряти всі мікроавтобуси, вантажівки, тим самим паралізувавши постачання продовольством багатьох мереж супермаркетів. Не припиняються обстріли з артилерійських гармат, мінометів і ракетних гармат житлових кварталів міста. Найбільше страждає Кам’янобродський район, розташований між позиціями бойовиків і української армії. Останнім часом з боку «ЛНР» почастішали провокації. Мешканці обласного центру були свідками того, як машина бойовиків із встановленою на ній гарматою під’їхала до мосту через Луганку в районі Вергунки і зробила тут кілька залпів у бік міста та селища Металіст. «Усього зробили чотири залпи, — розповідають очевидці. — Три у бік автовокзалу, після чого тут з’явився сильний дим, а потім, від’їхавши кілометрів на півтора, бойовики ще раз вистрілили у бік Кам’яноброда чи Металіста». У свідків створювалося враження, що стріляли навмання, без будь-якого прицілу.

Пізніше прес-служба «ЛНР» заявила про диверсійні групи, які «розстрілюють мирних громадян». Цей почерк бойовиків простежується в кожному населеному пункті, контрольованому ополченцями «ЛНР». «За підтвердженими повідомленнями джерел, бойовики, розгорнувши вогневі позиції 82-мм мінометів у житлових кварталах Червонопартизанська, вели хаотичну стрілянину по місту і його передмістям. У такий спосіб учергове намагаючись дискредитувати сили АТО. У той же час достеменно відомо, що відстань між позиціями, на яких перебувають учасники АТО, і місцем, де сталася трагедія, така велика, що суто технічно не дозволяє вести вогонь», — повідомляють у прес-центрі АТО.

До речі

У Луганську зафіксовано кількаразові факти зйомок журналістами російських телеканалів постановочних обстрілів житлових кварталів членами незаконних збройних формувань, яких видають за українських військових.

«Були ваші — стали наші»

А тим часом «ЛНР» прийняла рішення мотивувати своїх активних «борців з київською хунтою» майном, відібраним «у багатих». Йдеться передусім про конфіскацію будинків тих відомих луганців, котрі якимсь чином «провинилися» перед верхівкою «ЛНР». Зокрема, до конфіскаційного списку потрапило майно екс-глави облдержадміністрації Олександра Антіпова та екс-нардепа Володимира Ландика.

Як повідомляють джерела, до будинку Антіпова вже заселилися нові господарі. Сайт Іnformator розповідає про спроби захопити і дім сина народного депутата Олександра Єфремова, після того як той виїхав у Крим. Однак обидва рази бійці у формі «Беркута» зуміли відмовити бойовиків від такого кроку. «Демократичну політику» «ЛНР», що проводиться за допомогою автомата, підтверджують й інші свідки. Зокрема, йдеться про виселення власників котеджів VІP-містечка, розташованого в районі готелю «Ініціал». Процедура вирішення юридичних питань гранично спрощена: замість печаток — автомат.

До речі, в Луганську кажуть, що новообраний «прем’єр-міністр» «ЛНР» росіянин Марат Баширов шокований рівнем лідерів «Луганської народної республіки». Він також дивується, чому Валерій Голенко і Володимир Пристюк, які мають авторитет у луганців, «досі не взяли на себе відповідальність» і не стали біля керма «ЛНР».