Нині більш як 430 жителів Луганщини, що мають статус «діти війни», отримали належну їм компенсацію. Це стало можливим завдяки старанням народного депутата Наталі КоролевськоЇ (на знімку), котра завзято відстоювала право на одержання обов’язкової доплати до пенсії в розмірі 30 відсотків згідно із законом про соціальний захист дітей війни. Виплат очікують ще сім тисяч осіб, справи яких уже розглянули всі інстанції й винесли позитивне рішення про обов’язкову компенсацію до пенсії.

Нагадаємо, у 2007 році дію статті 6 закону про соціальний захист дітей війни було припинено. Відповідно до тієї статті кожному пенсіонерові, що має цей статус, Пенсійний фонд повинен додатково виплачувати 30 відсотків від мінімальної пенсії за віком — приблизно 124 гривні на місяць. У липні 2007 року Конституційний Суд визнав, що такі дії не відповідають Основному Закону.

За словами депутата, ситуація з затримкою обов’язкових виплат до пенсії пов’язана з тим, що Пенсійний фонд, який виступав відповідачем по всіх справах, на кожне рішення суду подавав апеляцію. Однак у Донецькому апеляційному адміністративному суді дії ПФУ визнані неправомірними. Його структури зобов’язані без судових позовів нарахувати й видати дітям війни всі доплати. Ті, що звернулися з питання доплат першими, до 7 липня 2008 року, вже одержали рішення Донецького апеляційного адміністративного суду, який зобов’язав Пенсійний фонд доплатити дітям війни по 735 гривень. Загалом юристи громадської приймальні народного депутата підготували більше 100 тисяч екземплярів документів. На жаль, громадські приймальні вже не приймають заяви від дітей війни, бо термін оскарження рішення суду минув.