На Кіровоградщині діє пілотний проект, покликаний значно спростити медичне обслуговування населення області. Черговим його заходом стало відкриття у місті Бобринець кабінету функціональної діагностики. Після капітального ремонту основним його надбанням став цифровий флюорограф. Медичний прилад придбано централізовано за рахунок коштів державного бюджету в рамках програми «Централізована закупівля обладнання для закладів охорони здоров’я». Вартість обладнання — більш як 570 тисяч гривень.

Раніше жителі цього сільського району змушені були їздити на флюорографічне обстеження до обласних закладів. Дещо виручав бобринчан і пересувний обласний цифровий флюорограф, але в умовах зростання в районі захворюваності на туберкульоз з деякого часу цього стало недостатньо.

— Тепер, — зазначає головний лікар центральної районної лікарні Лариса Семенюк, — медики району мають нарешті унікальну можливість вийти на новий рівень надання медичних послуг, на високому рівні і з великою точністю обстежувати населення.

Результати обстежень на новій рентгенівській апаратурі разючі, стверджують районні медики. Особливо вражаючі показники з виявлення патології туберкульозу. Це дає можливість запобігти подальшим ускладненням захворювань і розпочати лікування на дуже ранніх стадіях і, відповідно, знизити смертність. Аби не направляти хворих на консультації в обласний протитуберкульозний чи аналогічний столичний заклад, лікарі відтепер матимуть можливість через мережу Інтернет зв’язуватися з фахівцями й отримувати додаткові консультації. «У такий спосіб, — стверджує лікар-рентгенолог Костянтин Унтілов, — уточнюється діагноз, економиться час, а головне — кошти хворих».

Ігор ЛЕУС, Петро МЕЛЬНИК.

Кіровоградська область.