Хресний шлях у камені

14 картин у камені, що символізують 14 зупинок «Хресної дороги» Спасителя, напередодні Великодня експонуються у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Виставка ця — унікальна. Роботи вибито на чорному житомирському граніті голкою з алмазним наконечником. Автор, 34-річна майстриня Ольга Воробель, розповідає, що не раз у неї опускалися руки і навіть доходило до плачу, адже творіння, окрім художнього хисту і майстерності, вимагало великої уваги, терпіння та наполегливості. Пані Ольга боялася не встигнути до Воскресіння Господнього. Але все задумане вдалося здійснити.

Нині її полотнами у камені захоплюються не лише відвідувачі виставки, а й фахівці. Принаймні їм невідомо, чи ще хтось в Україні займається таким видом мистецтва. Тим більше що Ольга Воробель не професійний художник, живе у селі Ратищі Зборівського району, працює завідувачкою клубу. Як і кожна сільська жінка, має господарство, порається на городі, виховує двох синів. У вільну хвилину віддається мистецтву. Пробує себе у кераміці, скульптурі, живопису, графіці. І доволі успішно: кілька років тому її живописні роботи на склі були виставлені у столичному залі «КиївЕкспоПлаза». Після виставки майстриня проситиме священиків освятити свої полотна у камені і подарує їх храмові рідного села.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.

Пінзель буде в Луврі

У Луврі (Франція), вперше за всю історію цього найвідомішого європейського мистецького музею, демонструватимуть твори українського автора. Цим митцем буде визначний скульптор ХVІІІ століття Іоан Георг Пінзель, який жив і творив свої дивовижні дерев’яні скульптури в Галичині. Унікальна для українського мистецтва подія відбудеться восени 2011 року, напередодні Євро-2012.

Делегація Департаменту скульптури Лувру днями відвідала Галичину, щоб на власні очі побачити твори митця, відібрати кращі з них для експозиції та обговорити питання їх транспортування та страхування. Французькі фахівці побували в трьох областях: Львівській, Івано-Франківській і Тернопільській, де зосереджені твори майстра, зокрема, відвідали й Івано-Франківський художній музей.

— Нас вразили роботи Пінзеля своєю експресією, динамізмом, емоційною насиченістю, — поділилася з «Голосом України» своїми враженнями головний реставратор Департаменту скульптури музею Лувру Женев’єв Бреск-Ботьє. — Цікаво побачити Пінзеля як творця певного стилю, певної емоційної наповненості. Дуже вразив об’єм цих скульптур, часом геометричної форми, а часом ні. На мою думку, це не є мистецтво академічне, не іконографія, не сакральне мистецтво. Це особисте бачення митцем тіла людини, виразу її обличчя. Митець не показує дійсність, а трансформує її через себе, свою душу. Для наших спеціалістів, істориків мистецтва, які мало знають українське мистецтво, — це буде справжнє відкриття.

Дарина НАЗАРЧУК.

Івано-Франківськ.