Приймаючи рішення про створення ландшафтного заказника місцевого значення «Лузанівський ліс» на території Комінтернівського району, депутати Одеської обласної ради не сім, а сімдесят сім разів відміряли.

Сперечалися, роздумували, зустрічалися з жителями Крижанівки і Фонтанки, заслуховували рекомендації вчених-екологів. Тривога і стурбованість депутатів була зрозуміла і пояснима: від їхнього рішення залежало не тільки створення природно-заповідного об’єкта, а й, по суті, майбутнє району, на який невблаганно насувається житлова забудова Одеси.

Нагадаємо, рішенням Одеської обласної ради № 496 від 1 жовтня 1993 р. урочище Ліски, де міститься Лузанівський ліс, було включене до переліку зарезервованих об’єктів, що мають високу природоохоронну цінність. Однак минуло півтора десятка років, і з’явилися «екологічні рейдери», що спробували почати атаку на лісовий масив, який примикає до берегів Чорного моря.

Методика міркувань і дій екологічних диверсантів була до примітивності проста: ліс — викорчувати, а на його місці збудувати елітні особняки для власників товстих гаманців.

Про плани зелених свавільників довідалися жителі сіл Фонтанка і Крижанівка. Сільські ради цих населених пунктів прийняли рішення про попередню згоду на створення ландшафтного заказника місцевого значення — «Лузанівський ліс». Таке ж рішення прийняла і сесія Комінтернівської районної ради. Мешканців району підтримав голова обласної ради Микола Скорик і глава Комінтернівської районної державної адміністрації Людмила Прокопечко.

Як підкреслив голова Одеської обласної ради Микола Скорик, «доля Лузанівського лісу — це перевірка на нашу відповідальність перед майбутніми поколіннями. Що ми залишимо їм у спадщину? Пеньки чи зелене море унікального природного куточка? І я радий, що депутатський корпус цей іспит склав успішно».

Тріски не летять

Сьогодні на території Лузанівського лісу нараховується 42 види дерево-чагарникових рослин, серед яких — сосна кримська, ялівець віргінський, магонія падуболиста. Багато дерев і чагарників характеризуються різноманітними корисними властивостями, що робить їх насадження особливо цінними. Відтепер Лузанівський ліс перебуває під охороною Одеської обласної ради. А це значить, що планам «зелених рейдерів» про вирубування зелених масивів збутися не судилось. Жодне деревце, жоден кущик тепер не зникнуть.

Сьогодні в Лузанівському лісі встановлюється система природоохоронного режиму, запроваджується заборона на випас худоби і масові заходи. Почалася робота з рятування флори і фауни. Налагоджується система науково-дослідних робіт. Є всі підстави говорити, що доля Лузанівського лісу вже не викликає тривоги. А що буде завтра?

— Від громадськості надійшла пропозиція створити в ландшафтному заказнику «Лузанівський ліс» еколого-просвітницький центр для молоді, — розповідає голова Одеської обласної ради Микола Скорик. Ідея, безумовно, цікава, але вона потребує ретельного пророблення і відповіді на ряд питань. Мова йде зокрема про те, в чиїй власності буде центр, а також про фінансування будівництва. Питань, звичайно, багато. Але вони розв’язувані, і не виключено, що пропозицію ретельно обговорюватимуть.

Тим часом у найближчому майбутньому Лузанівський ліс стане об’єктом екологічного туризму: частина ландшафтного заказника збережеться в первозданному вигляді, і можна буде помилуватися хащами та буреломами, лісовими галявинами та звіриними стежками. Безжальна сокира дроворуба вже не гупатиме в Лузанівському лісі. Тут знову битиметься нерв природи: щебетатимуть пташки, гудітиме вітер і шелестітиме трава.

Одеська область.